COLABORAREA CU FOSTA SECURITATE

Colegiul CNSAS ascunde colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea în spatele sintagmei „poliţie politică”. Membrii Colegiului realizează că nu pot să spună că Traian Băsescu nu a fost informator, de vreme ce există numeroase documente oficiale din care rezultă contrariul, dar spun că, din moment ce dosarul de informator a lui Băsescu a fost distrus, ei nu pot preciza dacă a făcut sau nu poliţie politică.

Urmărire penală in rem în cazul falsurilor în declarații comise de Băsescu


Parchetul General a anunțat că în dosarul cu numărul 112/P/2020, dosarul declarațiilor false de necolaborare cu Securitatea depuse de Traian Băsescu, „se efectuează urmărirea penală in rem sub aspectul infracțiunii de fals în declarații”.


În 24 iulie 2020, în urma unei sesizări formulate de GIP, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a început urmărirea penală in rem sub aspectul infracțiunii de fals în declarații săvârșite de Traian Băsescu în dosarul 112/P/2020. 

Înalta Curte: Traian Băsescu a fost turnător al Securității


Înalta Curte a decis azi definitiv că Traian Băsescu a fost turnător al Securității. Au trecut mai bine de 18 ani de când Mugur Ciuvică prezenta într-o conferință de presă primul document referitor la colaborarea lui Băsescu cu Securitatea.

Înainte de Revoluţie, în seiful fiecărui prim-secretar PCR din fiecare judeţ, se afla un astfel de registru. Documentul pe care vi-l prezentăm astăzi conţine lista colaboratorilor Securităţii membri de partid din judeţul Constanţa. Pe această listă, la poziţia 19 de la litera B, îl găsim pe Băsescu Traian, născut la 4.11.1951, în comuna Basarabi, judeţul Constanţa

Cum pedepsea Securitatea studenții turnați de Petrov

Din cauza turnătoriei lui Băsescu, Securitatea i-a interzis unuia dintre colegii săi să lucreze pe navele românești care plecau în străinătate. GIP publică un document care dovedește suferințele create de notele informatorului Petrov. Din cauza unei note date de Petrov, Securitatea a dat aviz negativ pentru desemnarea lui Dimitriu Cornel ca ofiţer pe navele românești ce plecau în străinătate.

 
Într-o Notă dată Securității în 5 mai 1975, cu numele conspirativ Petrov, Traian Băsescu a spus despre unul dintre colegii săi de la Institutul de Marină: „Dimitriu Cornel ar fi dispus, în cazul în care ar reuși să cunoască în străinătate o fată cu avere, să rămînă acolo.”

Băsescu a turnat la Securitate de bunăvoie și nesilit de nimeni

Băsescu era instruit de Securitate să-și urmărească colegii. Toate documentele Securității contrazic scuza lui Băsescu că informațiile i-au fost „smulse” de ofițerii de Securitate. În 20 septembrie 2019, Curtea de Apel București a constatat calitatea lui Traian Băsescu de colaborator al Securității. Judecătorul a stabilit că Traian Băsescu – Petrov „a denunţat activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist, iar furnizarea informaţiilor a vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”. În Recursul pe care l-a făcut la Înalta Curte, Băsescu susține că și-a turnat colegii la Securitate.

Băsescu a susținut în fața instanței că a turnat la Securitate din „obligație militară”. A mințit

CNSAS a constatat că majoritatea covârșitoare a colegilor lui Băsescu de la Institutul de Marină nu au fost colaboratori ai Securității. Doar 10 elevi ai Institutului de Marină, inclusiv Băsescu, au fost înregistrați odată cu acesta în Registrul cu rețeaua informativă, în care erau trecuți toți colaboratorii Securității dintr-o localitate. Numai în anul lui Băsescu de la Institutul de Marină mai erau, în afară de el, 161 de elevi. Încercând să scape de verdictul de colaborator al Securității, Băsescu a mers până acolo încât a afirmat în fața instanței că a fost constrâns să întocmească notele informative de Regulamentul disciplinei militare. Băsescu a susținut în fața Curții de Apel că „în calitate de elev sergent în relația cu Lt. Col. Tudor.

Traian Băsescu (Petrov) își turna colegii că joacă poker

În urma turnătoriei lui Băsescu, doi dintre colegii săi au primit de la Securitate aviz negativ pentru navigarea în apele internaționale pe motiv că „s-au ocupat cu jocurile de noroc”. GIP publică un nou document al CNSAS care arată amploarea activității de turnător la Securitate a lui Traian Băsescu. Potrivit CNSAS, în 26.02.1973, Traian Băsescu a dat la Securitate o notă informativă semnată cu numele conspirativ „Petrov” în care și-a turnat 4 colegi de la Institutul de Marină pe motiv că jucau poker. Băsescu aflase despre partidele de poker chiar de la colegii săi i, care îi povestiseră neștiind că e informator al Securității. Băsescu a informat Securitatea că „din discuțiile purtate în diverse ocazii a rezultat că studenții Popa Dan, Oprea Florin, Purcărea Dan, Popovici joacă poker.”

Primul contact cu Securitatea al lui Traian Băsescu

Traian Băsescu a dus până la capăt devoțiunea faţă de un regim în faţa căruia a ales să se închine, pentru a-i putea culege apoi, pe faţă sau pe furiş, roadele. 

Conform unui document care a fost făcut pubic în circumstanţele unui proces derulat în 2004 şi asupra căruia vom reveni, emis de către Unitatea Militară 01150 (Arhiva) din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Traian Băsescu figurează în evidenţele păstrate ca fost colaborator al Directiei de contrainformaţii militare (Direcţia a IV-a din cadrul Securităţii), pe vremea cînd era student la Institutul de marină “Mircea cel Bătrîn”.

Declarațiile false de necolaborare cu Securitatea ale lui Traian Băsescu sunt cercetate de Parchet

Parchetul General a început urmărirea penală în dosarul declarațiilor false de necolaborare cu Securitatea depuse de Traian Băsescu. Decizia Parchetului vine în urma plângerii formulate de Grupul de Investigații Politice (GIP) în data de 13 iulie 2020. GIP a sesizat Parchetul în legătură cu faptul că Traian Băsescu a declarat pe propria răspundere că nu a colaborat cu Securitatea în 2004 și 2009, când a candidat la alegerile prezidențiale, în 2016, când a candidat pentru Parlamentul României și în 2019, când a candidat pentru Parlamentul European. Toate aceste declarații sunt false. 

Mugur Ciuvică intervine în procesul de la Înalta Curte dintre CNSAS și Traian Băsescu

În 15 octombrie 2020, Mugur Ciuvică a depus la Înalta Curte o cerere de intervenție în procesul prin care CNSAS a solicitat sa se constate calitatea de colaborator al Securității în ceea e îl privește pe numitul Băsescu Traian. Cererea se bazează pe faptul că Mugur Ciuvică a fost obligat în 2005 să-i plătească daune lui Traian Băsescu în urma unui proces nedrept. Într-o conferință de presă din 2004, Mugur Ciuvică a prezentat documente care demonstrau că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității. Băsescu i-a intentat un proces, susținând că nu a avut legături cu persoane ce făceau parte din Securitate și că niciodată nu a fost contactat de un reprezentant al Securității.

Unul dintre colegii lui Petrov a avut de suferit direct în urma notelor date de acesta la Securitate

Într-o Notă dată Securității în 5 mai 1975, cu numele conspirativ Petrov, Traian Băsescu a spus despre unul dintre colegii săi de la Institutul de Marină: „Dimitriu Cornel ar fi dispus, în cazul în care ar reuși să cunoască în străinătate o fată cu avere, să rămînă acolo.” În 19 august 1975, locotenent colonelul de Securitate Gheorghe Tudor a redactat o notă prin care propunea avizarea negativă a unei eventuale desemnări a lui Dimitriu Cornel ca ofiţer pe navele ce vor pleca în străinătate, deoarece „se deţine material informativ furnizat de colaboratorul Petrov.

Plângere la Parchet împotriva lui Băsescu pentru fals în declarații, abuz în serviciu și înșelăciune

Traian Băsescu a declarat pe propria răspundere că nu a colaborat cu Securitatea în 2004 și 2009, când a candidat la alegerile prezidențiale, în 2016, cînd a candidat pentru Parlamentul României și în 2019, când a candidat pentru Parlamentul European. Toate aceste declarații sunt false.. 

Curtea de apel: „Traian Băsescu a făcut poliție politică”

 GIP publică motivarea sentinței CAB prin care s-a constatat calitatea lui Traian Băsescu – Petrov de colaborator al Securității. Curtea de Apel a stabilit că: „Notele informative date de Băsescu se circumscriu unor teme clasice de poliţie politică, specifice Securităţii”. 

Băsescu turna la Securitate românii din diaspora și pe cei care voiau să părăsească țara

CNSAS a descoperit o nouă Notă dată de turnătorul Băsescu la Securitate. Nota, semnată „Traian” este dată în 1989, în perioada când Băsescu era reprezentantul Navrom la Anvers. CNSAS a stabilit că Băsescu a fost folosit de Securitate cu numele „Traian”.

Petrov și-a subordonat Justiția și s-a îmbogățit din afaceri ilegale

Traian Băsescu a turnat la Securitate cu numele conspirativ Petrov. Președintele Traian Băsescu și-a subordonat Justiția. Traian Băsescu s-a îmbogățit din afaceri dubioase cu imobile și terenuri în timpul în care a fost primar general și președinte.

Precedentul care îl îngroapă pe Băsescu

Exact același pretext cu care s-a prezentat Băsescu în procesul cu CNSAS (că el credea că Direcția a IV-a Contrainformații Militare nu era o structură a Securității, ci a Armatei) a mai fost folosit de un fost securist, Barbu Tudor, tot la Curtea de Apel București.

Colaboratorul PETROV: „Nu am fost colaborator”

Un document oficial asumat de Băsescu în 2006 – Raportul Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste – a constatat că Direcția a IV-a (Contrainformații Militare) a fost o direcție a Securității. 

Băsescu a mințit instanța. Din nou

În 2019, Băsescu a spus în instanță că a aflat „abia după Revoluție” că cel la care își turna colegii era securist. În 2004 (deci la 14 ani de la Revoluție), Băsescu susținea, tot în instanță, că n-a întâlnit un securist în viața lui.

Notele date de Băsescu la Securitate

Nota 0020 din 05.05.1975: „Elevul B.I., deși dintr-o familie sănătoasă, manifestă prin acțiunile sale și modul său de a gîndi multă ușurință. Din discuțiile pe care le-am avut cu el, a rezultat că a venit la Institutul de 

Traian Băsescu a minţit în faţa instanţei

Publicăm declaraţia mincinoasă dată de Traian Băsescu în faţa instanţei în data de 17 martie 2004. Declaraţia a fost dată la Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti în procesul de calomnie intentat 

Colaborarea lui Băsescu cu Securitatea

1. Registrul cu persoanele din rîndul membrilor PCR pentru care s-a dat aprobarea să sprijine munca de Securitate. 2. Registrul Jurnal pentru evidenţa reţelei informative  din Judeţul  

Traian Băsescu îşi ascunde propriul trecut

Urmând îndemnul președintelui Băsescu de a cere instituțiilor publice informații referitoare la cariera profesională a actualilor demnitari, Grupul de Investigații Politice a făcut două solicitări …

Băsescu a făcut parte din nomenclatura Partidului Comunist Român

Băsescu: „În octombrie 1989, am fost chemat acasă de la post şi numit, de către ministrul transporturilor de atunci, inspector general al navigaţiei civile. (…) Dosarul îl aproba cabinetul 2: Elena Ceauşescu”.

Dosarul ofiţerului de Securitate care l-a avut sursă pe Băsescu

Dosarul de cadre al lui Mihai Avramides care confirmă faptul că în perioada august 1977 – august 1982 Mihai Avramides a fost ofiţer operativ principal …

Conform CNSAS, dosarul de reţea al lui Traian Băsescu a fost distrus

Preşedintele Traian Băsescu a minţit cînd a declarat că nu a fost colaborator al Securităţii. În septembrie 2006, CNSAS a primit de la SRI şi de la …

Declaraţia purtătorului de cuvânt al Președinției este foarte gravă

În legătură cu răspunsul dat de Administraţia Prezidenţială în urma publicării de către Grupul de Investigaţii Politice a documentelor MApN …

Băsescu a colaborat cu Securitatea. Documente MApN

Grupul de Investigaţii Politice a intrat în posesia unor documente secrete ale  Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA) din cadrul Ministerului Apărării Naţionale 

V. Paraschiv: „M-aţi minţit şi m-aţi indus în eroare”

În 1 decembrie 2008, luptătorul anticomunist Vasile Paraschiv a refuzat distincţia Steaua României în grad de cavaler, pe care i-o înmânase preşedintele Traian Băsescu. Prezent la Cotroceni, Vasile Paraschiv a spus: „Domnule preşedinte …

Mesaj din larg – Autor: Traian Băsescu, Scînteia, 1986

Traian Basescu: „În această noapte de la cumpăna anilor, cei 40 de navigatori de pe această plutitoare cetate de oțel construită în România își îndreaptă gândurile spre țară, spre conducatorul partidului nostru, tovarasul Nicolae …

Silvian Ionescu despre relaţia sa cu Traian Băsescu

Silvian Ionescu: „Am fost seful Serviciului din Directia intaia din CIE. Serviciul intai care se ocupa cu partea vestica a Europei. Si in calitatea asta, intr-adevar, aveam in subordine munca informativa, munca de spionaj din Belgia. Tot in …

Traian Băsescu a fost turnător al Securităţii

Decizia Tribunalului Municipiului Bucuresti in procesul pe care Traian Basescu mi l-a intentat in urma faptului ca am prezentat public documente care demonstreaza ca actualul presedinte al Romaniei a fost colaborator al Securitatii …

Dorin Iacob martor în procesul lui Băsescu

Dorin Iacob este secretar executiv al Partidului Democrat. Înainte de 1989, Dorin Iacob a fost ofiţer în cadrul Ministerului de Interne. După Revoluţie …

Băsescu apare în Rețeaua informativă din Constanţa

În Registrul Jurnal pentru evidenţa reţelei informative din judeţul Constanţa, cu numărul de înregistrare 17592 din data de 25.02.1977, apare Băsescu …

Cerere adresată CNSAS cu privire la Traian Băsescu

Publicăm declaraţia mincinoasă dată de Traian Băsescu în faţa instanţei în data de 17 martie 2004. Declaraţia a fost dată la Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti

Băsescu a fost informator al Securității

Traian Băsescu a fost turnător la Securitate. Traian Băsescu, liderul unei alianţe numite Dreptate şi Adevăr, a trăit, timp de 14 ani, din decembrie 1989 pînă acum, într-o continuă minciună.

Traian Băsescu la Anvers

Într-un interviu din 8 octombrie 2004, întrebat dacă a avut legături cu Securitatea, Traian Băsescu a declarat: „Categoric da. Cine ar spune ca s-a pregătit într-un institut militar de marină, pentru a ieşi …

Băsescu dat afară de la Anvers

În mai 1989, Traian Băsescu a fost dat afară din funcţia de şef al reprezentanţei Navrom la Anvers în urma descoperirii faptului că a semnat incorect facturile pentru repararea unei nave.