Turnătorul Petrov și-a subordonat Justiția și s-a îmbogățit din afaceri ilegale

Traian Băsescu a turnat la Securitate cu numele conspirativ Petrov

În iunie 2019, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a stabilit că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea ca poliție politică. Decizia CNSAS a fost confirmată în septembrie 2019 de judecătorii de la Curtea de Apel București.

Potrivit CNSAS, Băsescu a fost recrutat ca informator de Securitate în 1972, pe când era student la Institutul de Marină. Folosind numele conspirativ Petrov, Băsescu și-a turnat colegii, acuzându-i că au venit la Institutul de Marină pentru bani, că au relații cu străini, că vor să fugă din țară. Băsescu a continuat să furnizeze informații Securității până la căderea regimului comunist în decembrie 1989.

După căderea comunismului, Băsescu a mințit în legătură cu colaborarea sa cu Securitatea, declarând, public, în documente oficiale și în fața instanțelor de judecată, că nu a avut niciun fel de legătură cu Securitatea.

Președintele Traian Băsescu și-a subordonat Justiția

Traian Băsescu a creat un sistem autoritar și clientelar pentru a-și subordona justiția, pentru a scăpa de dosarul penal în care era inculpat, pentru a-și pedepsi adversarii politici și pentru a-și proteja acoliții.

Înainte de a fi ales Președinte, Traian Băsescu, fusese trimis în judecată de Parchetul Anticorupție pentru un prejudiciu de peste 300 milioane dolari. Băsescu era inculpat, în calitate de fost ministru al Transporturilor, pentru înstrăinarea frauduloasă a 16 nave din Flota Maritimă Comercială a României. Primul lucru pe care l-a făcut conducerea Parchetului Anticorupție numită de președintele Băsescu a fost să claseze acest dosar.

Ulterior, niciuna dintre anchetele Parchetelor, controlate în totalitate de Băsescu, nu a vizat vreun membru cât de cât important al partidului său sau vreun apropiat al președintelui. În schimb, adversarii politici ai lui Băsescu au fost transformați în ținte ale regimului represiv creat de acesta. Într-o înregistrare difuzată în ianuarie 2017, și a cărei autenticitate a fost confirmată chiar de Băsescu, acesta a recunoscut că procesul ICA, în care a fost condamnat principalul său adversar politic, Dan Voiculescu, a fost o înscenare.

În timpul mandatului prezidențial al lui Băsescu, prezumpția de nevinovăţie a dispărut. Ideea conform căreia nu procurorii trebuie să demonstreze vinovăţia, ci acuzaţii trebuie să-şi demonstreze nevinovăţia a devenit un loc comun. Dacă au existat totuși judecători care nu s-au conformat, aceştia au devenit ei înşişi victimele sistemului.

Traian Băsescu s-a îmbogățit din afaceri dubioase cu imobile și terenuri

În august 2000, primarul Bucureștiului, Traian Băsescu, și un controversat om de afaceri, Costel Cășuneanu, au cumpărat câte un teren în nordul Bucureștiului. Deși terenurile erau lipite, aveau aceeași suprafață, au fost cumpărate în aceeași zi, de la același intermediar, la același notar, Traian Băsescu a plătit un preț de 3,5 ori mai mic decât Costel Cășuneanu. Doi ani mai târziu, Traian Băsescu i-a vândut terenul său lui Costel Cășuneanu. Cășuneanu i-a plătit lui Băsescu 361.000 dolari, adică de 5,5 ori mai mult decât plătise Băsescu cu 2 ani în urmă.

În august 2002, în timp ce era Primar al Bucureștiului, Traian Băsescu a primit în chirie un imobil de 369 mp de la Primăria pe care o conducea. Ulterior, în decembrie 2002, Primarul Băsescu a cumpărat cu o sumă derizorie de la Primărie imobilul respectiv. Și închirierea și cumpărarea imobilului au fost ilegale.

În septembrie 2013, în timp ce era președinte, Băsescu a achiziționat, prin intermediul fiicei sale, un teren de 290 de hectare în comuna Nana din Călărași. Terenul, rezultat al unor restituiri ilegale şi al unor comasări dubioase, a fost achiziționat cu bani primiţi printr-un credit preferențial de la banca de stat CEC. De intermedierea afacerii s-a ocupat consilierul pe probleme de agricultură al Președintelui Băsescu.