Traian Băsescu: „Dacă tot vorbim de şanse, numai dacă ne gândim la sănătate, ce şansă are un om care are un accident vascular la Cluj şi ce şansă are acelaşi roman dacă el este într-un sat? Asistenţa medicală cu diferenţe atât de mari face ca între noi românii să fie diferenţe de şanse. (…) Și poate că este necesar un efort de solidaritate al românilor de la oraş cu cei din mediul rural pentru ca în perioada următoare să dirijăm mai multă resursă financiară pentru şcoala din mediul rural, pentru asistenţa medicală din mediul rural. Până la urmă acolo sunt părinţii noştri, acolo sunt bunicii noştrii, acolo sunt marii păstrători ai tradiţiilor poporului roman”. (14 noiembrie 2009 – miting electoral la Cluj)
Traian Băsescu: „Aceeaşi situaţie este cu sănătatea. Sunt prea puţini medici în mediul rural, şi şansele unui om de la ţară de a se vindeca sunt mult mai mici decât şansele unui om de la oraş. Şi aici va trebui să găsim formule, şi nu vreau să le enumăr, pentru că ele există, ca medicii să se stabilească în mediul rural. Avem de făcut lucruri elementare. Aşa cum preotul are casa parohială, trebuie asigurate şi dascălilor şi medicilor case pe care să le construiască statul, şi, atâta timp cât stă la sat, să aibă unde locui. V-aş spune că nu este o fantezie, dar nimeni nu a vrut să facă acest lucru, nu a luat o decizie politică. Uitaţi-vă la câte zeci de mii de case s-au construit la inundaţii. Deci, statul poate să construiască atunci când ia decizia asta. Nu văd de ce nu am face acest lucru pentru dascăli şi medici, mai ales că atunci când termină facultatea ei chiar au nevoie de o casă, fie că sunt medici, fie că sunt ptofesori, au nevoie de o casă. Cred că este una din formulele de asigura şanse egale celor din mediul rural cu cei din mediul urban, fie că sunt tineri, fie că sunt oameni care au nevoie de asistenţă medicală”. (11 noiembrie 2009, miting electoral la Tecuci, Galaţi)
Traian Băsescu: „Ținem circa 200 de spitale care nu pot acorda asistenţă competentă, în loc să le transformăm în cămine pentru vârstnici şi personalul medical să îl mutăm în spitalele care au dotare.” (13 mai 2010, conferinţă de presă)
Traian Băsescu; ,,Ministerul Sanatatii trebuie sa inchida 200 de spitale mici, fara dotare, in care omul nu are nicio sansa aproape. I se da doar primul ajutor oricum, acum si este trimis la Bucuresti cu o salvare. Începe acest proces de inchidere a spitalelor i de transformare a lor, ca prima solutie, in azile pentru batrani si in crese, in functie de nevoile sociale ale zonei. (…) „Armata dispune de elicoptere pe care le va transforma în elicoptere sanitare, în aşa fel încât să nu stea numai gata de război, ci să facă şi un lucru util pe timp de pace, ceea ce duce şi la antrenarea piloţilor şi la utilizarea unui parc de elicoptere suficient pentru a înlesni intervenţia rapidă legată de bolnavi. Deci armata îşi va dezvolta propriul ei zbor”. (8 decembrie 2010, TVR)
Traian Băsescu: „Din cauza proastei gestionări, avem un sistem de sănătate mai slab decât acum 10 ani, mai puţin performant. Şi aici avem lucruri de făcut, sunt cel puţin 200 de spitale care trebuie închise. Politicienii n-au curaj s-o facă, dar acolo duc toată resursa în loc să concentreze resursele în spitale care pot fi performante şi omul să nu moară.” (25 noiembrie 2010, Discurs ținut la Bursa de Valori Bucureşti)
Traian Băsescu: „Pentru că suntem la sănătate, trebuie să vă spun că obiectivul major al anului viitor, al primei părţi a anului viitor este, în afară de informatizare, şi restructurarea sistemului de sănătate, fără a viza disponibilităţi de medici, asistente medicale, surori, trebuie închise locurile de risipă. Dincolo de a se introduce şi celelalte elemente în sistemul informatic, nu mai putem funcţiona cu un număr de spitale atât de mare, din care circa 200 de spitale nu depăşesc rangul de capabilităţi de tratament şi intervenţie al unui dispensar, doar că sunt mult mai mari şi cu consumuri mult mai mari. Şi atunci, cadrele medicale vor trebui concentrare în spitale care sunt performante iar 100-150-200 de aşa-zise spitale în care oricum la un accident sau la nevoia unei intervenţii chirurgicale grave, pacientul nu are nicio şansă, renunţăm. (…) Va trebui să optimizăm costurile prin închideri de spitale.” (20 decembrie 2010, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate)
Cseke Attila, ministrul Sănătății: „Nu este vorba despre nicio desfiinţare de spitale. (…) Ministerul Sănătăţii nu a propus şi nu a avansat un număr de spitale pe care doreşte să le desfiinţeze. Avem în schimb un program de raţionalizare a spitalelor cu Banca Mondială, care include mai multe etape. (…) Va fi vorba de o transformare a spitalelor, care va avea loc împreună alături de comunitatea locală”. (13 mai 2010, , conferință de presă)
2 februarie 2011 Aproape 200 de spitale vor fi desfiintate sau comasate pina la 1 aprilie. Decizia a fost luata de ministrul sanatatii, Cseke Attila, care a spus ca unitatile trebuie reorganizate.