Traian Băsescu – Declarații demagogice despre pensii şi pensionari

Mai 2007: Punctul 5 al programului “Priorităţile ţării, priorităţile mele” susţinut de Traian Băsescu în campania pentru Referendumul din 2007 se intitulează “Sistemul de pensii si de protectie sociala”. La litera a) a acestui punct, Traian Băsescu anunţă drept o prioritate a sa şi a ţării: “Ridicarea gradului de protectie sociala a pensionarilor, prin raportarea pensiei medii la salariul mediu pe economie si cresterea pensiei medii de la 32 % , cat este in prezent – dupa patru majorari – pana la circa 40 % din salariul mediu, in etape succesive, dintre care prima vizeaza atingerea pragului de 35 % din salariul mediu pe economie, in 2008-2009.”

În 19 februarie 2007, în emisiunea “Sfertul Academic” de la Radio România Actualităţi, Traian Băsescu declara: “Iată că sunt destule lucruri pe care nu pot să spun că nu le-am făcut. Am fost un susţinător fără rezerve al reaşezării sistemului de pensii. Încă nu e satisfăcător, dar recorelarea pensiilor trebuia făcută.

În 20 decembrie 2006, într-un interviu acordat BBC, Traian Băsescu declara:“Pensiile cresc şi aveţi o probă chiar acum, la 1 noiembrie s-au mărit pensiile cu 19,5%, o creştere spectaculoasă, iar până în 2008, până la sfârşitul anului 2008, practic, se va produce dublarea pensiilor faţă de 2004. Procentul în raport cu salariul mediu este generat de creşterea mult mai rapidă a salariilor. Dar, repet, chiar dacă pensia se reduce procentual în raport cu salariul, realitatea creşterii pensiilor nu poate fi contestată. /…/ Ce vă pot spune cu certitudine este că toată resursa pe care reuşim să o punem pentru pensii va fi pusă.”

19 iunie 2006: Discursul preşedintelui României, Traian Băsescu, suţinut în faţa Camerelor Reunite ale Parlamentului, pe tema integrării României în Uniunea Europeană: Combaterea sărăciei se realizează cel mai bine prin dezvoltare economică şi şanse egale. Vom continua însă să îi ajutăm pe aceia dintre noi care au nevoie de sprijin. Sărăcia se manifestă cel mai des în mediul rural, în viaţa de zi cu zi a pensionarilor, precum şi în unele oraşe, mai ales în cele mici, monoindustriale, în care industria respectivă este în declin. Trebuie să imbunătăţim şi situaţia pensionarilor, dar sunt conştient că pentru mulţi dintre ei va fi prea puţin în comparaţie cu dificultatile vieţii.

27 decembrie 2004, Comunicat al Administraţiei Prezidenţiale: “Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, l-a felicitat, astazi, pe premierul desemnat, Calin Popescu Tariceanu, pentru faptul că a reuşit într-o perioadă de timp foarte scurtă să propună o echipă guvernamentală. Preşedintele României a apreciat, in cadrul unei scurte declaratii de presa, sustinuta la Palatul Cotroceni, faptul ca “echipa guvernamentală reprezintă o îmbinare între oameni de afaceri care au reuşit şi funcţionari care au avut performanţă în instituţiile din care provin”. /…/ În opinia preşedintelui, primul obiectiv al Guvernului Tăriceanu ar trebui să fie reducerea imediată a fiscalităţii, urmând ca al doilea obiectiv, începând cu data de 3 ianuarie, sa fie cel de creştere a pensiilor şi de reaşezare a sistemului de pensii.

21 decembrie 2004: Discursul domnului Traian Basescu, Presedintele Romaniei, la ceremonia de depunere a juramantului in fata Camerelor Reunite ale Parlamentului Romaniei: “Nu avem voie sa mascam saracia sub statistici. Prea multi pensionari au pensii mai mici decat factura la incalzire pe timp de iarna. Prea multi tarani traiesc in saracie indiferent de cat de bogata este recolta. Prea multi tineri incep sa creada ca Romania nu mai este o tara in care au sanse. Aceasta realitate trebuie schimbata. Sa intri in viata ca tanar sarac – din cauza unuisistem nedrept de promovare si de cariera – este cea mai mare povara pe care o poate purta un tanar roman. Milioane de pensionari au nevoie de o batranete sanatoasa si protejata printr-un sistem de asigurari de sanatate menit sa ajute, nu sa duca la disperare bolnavii, batranii care au nevoie de medicamente si care au nevoie in egala masura de respectul nostru pentru anii munciti.

În 18 decembrie 2004, Traian Băsescu a ţinut un discurs de rămas bun la Conferinţa Naţională a PD de la Sala Palatului. Băsescu a anuntat ca viitorul Executiv are trei prioritati: “dinamizarea economiei si scoaterea romanilor din saracie – prioritate zero“, “taranii – prima obligatie” si “prioritate pentru generatia tanara, cea care ne-a adus la putere“. “Deja sunt batrani care atunci cand vine postasul spun: cum, n-a venit pensia asa cum au promis-o Basescu si Tariceanu?“, a relatat Basescu, care a spus ca angajamentele electorale au inceput deja sa-l apese. El i-a cerut viitorului premier ca fiecare din aceste promisiuni sa fie respectata.

În 12 decembrie 2004, în discursul ţinut după cîştigarea alegerilor, Traian Băsescu a spus: “Am in vedere unul dintre cele mai importante angajamente: restabilirea demnitatii romanilor care a fost luata acestora si i-a trimis in saracie. Nu poti vorbi de oameni demni daca ii umilesti prin pensii mici. Atita timp cit statul roman isi va umili cetatenii prin saracie, natiunea romana nu va avea coeziune. Principalul meu obiectiv este sa realizez coagularea natiunii romane, a romanilor din tara, dar si de peste mari pentru realizarea obiectivelor de politica externa si interna. Elementul in jurul caruia trebuie sa coagulam natiunea este problema saraciei“.

În 8 decembrie 2004, în timpul dezbaterii de la TVR cu Adrian Năstase, Traian Basescu a incercat, inca de la debutul emisiunii, sa atinga problema pensionarilor. El a spus ca pensionarii nu mai fac fata cresterilor de preturi. Liderul Aliantei a afirmat ca guvernul condus de Adrian Nastase nu a facut nimic pentru recorelarea pensiilor, desi exista o lege votata inca din 1999.

În 1 octombrie 2004, la o reuniune electorală cu pensionarii la Sala Palatului, Traian Băsescu a spus: “Pentru Adrian Nastase, cei sase milioane de pensionari sint o masa de manevra. Ceea ce au urzit ei in scoala comunista din Primaverii este sa-i lase pe pensionari in saracie pentru a fi supusi. Vor incerca din nou sa pacaleasca cele sase milioane de batrini pentru ca, daca obtin sase milioane de voturi, vor avea si guvern, si parlament“.

În 21 aprilie 2004, la o reuniune a pensionarilor PD, la care a asistat si presedintele partidului, Traian Basescu, acestia l-au acuzat pe Iliescu de faptul ca este principalul responsabil pentru “genocidul indreptat impotriva pensionarilor“. Ei l-au mai acuzat pe seful statului si ca a dat banii cuveniti pensionarilor clientilor si baronilor PSD. In fata pensionarilor, Basescu a lansat proiectul de guvernare al Aliantei in domeniul social, anuntind ca, imediat dupa ce PNL si PD vor prelua guvernarea, vor fi alocate 28-35.000 de miliarde lei pentru fondul de pensii.

În 22 ianuarie 2004, la emisiunea “Marius Tuca Show”, Traian Băsescu a sustinut ca pensiile vor trebui sa asigure “un trai decent” si a precizat ca “nu este momentul” sa se aplice un sistem privat de pensii.

Într-un interviu publicat în 8 iulie 2003, Traian Băsescu declara: “In privinta programului de guvernare estimez ca acesta va fi facut public in primavara anului 2004. Daca intrebarea se refera la programul politic, acesta este deja public si se numeste “Romania puternica. Romania social-democrata”. Va asigur ca principiile enuntate in programul politic se vor regasi in propunerea de program de guvernare pe care o vom face electoratului. In mod deosebit subliniez faptul ca vom reda populatiei accesul la sanatate, la invatamant, la trai decent pentru pensionari, ceea ce asa zisii social – democrati din PSD l-au luat populatiei. Bineinteles ca toate acestea se vor baza pe o crestere imediata a eficientei economiei romanesti si a mediului de afaceri din Romania, lucru pe care vom sti cum sa-l facem.”