În 25 octombrie 2007, procurorul general Laura Codruţa Kovesi declară pentru agenţia Mediafax că este nemulţumită de deciziile unor instanţe de judecată prin care procurorilor le-au fost retrimise dosare din motive de vicii de procedură.
În 30 octombrie 2007, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie critică dur declarațiile lui Kovesi, acuzând-o că „ignoră dispoziţiile legale” şi că face „presiuni inadmisibile asupra activităţii judecătorilor”. Potrivit Colegiului de conducere al Înalte Curţi de Casaţie şi Justiţie, declaraţiile lui Kovesi sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât deciziile de restituire a dosarelor nu sunt definitive, acestea fiind „în curs de judecată în calea de atac exercitată de procuror, părţilor fiindu-le garantate şi în acest stadiu toate drepturile procesuale”.
În urma reacţiei ferme a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procurorul general Laura Codruţa Kovesi, în colaborare cu Serviciul Român de Informaţii, recurge la o acţiune de intimidare a judecătorilor. În 20 ianuarie 2008, Kovesi organizează o şedinţă extraordinară a Adunării Generale a Magistraţilor din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Şedinţa, la care participă mai mult de 300 de procurori, este organizată de procurorul general în sediul SRI, alegerea acestui loc fiind menită să le arate judecătorilor că Parchetul şi SRI sunt instituţiile care conduc justiţia din România. În urma şedinţei, Kovesi declară că adunarea generală a hotărât că „se impune de urgenţă adoptarea unei legislaţii care, fie să înlăture instituţia restituirii, fie să reglementeze explicit cazurile de restituire la procuror pentru refacerea urmăririi penale”.