Cătălin Bulf, vicepreședintele PMP numit secretar de stat la Finanțe, a fost implicat la începutul anilor 2000, într-un scandal de mită cu petrol irakian.
Potrivit unei investigații a Evenimentului zilei din 2005, firma lui Bulf, Bulf Drilling Oil&Services, a luat petrol din Irak, efectuând plăți ilicite către regimul Sadam Hussein. În perioada afacerii, ONU impusese un embargo regimului condus de Saddam Hussein. Astfel, firma lui Bulf a ajuns pe lista neagră ONU. Cătălin Bulf fusese trimis în Irak de ministrul economiei de la acea dată, Dan Ioan Popescu. Barilii de petrol urmau sa ajungă la societatea de stat Petrom. Numai că, scria Evenimentul zilei, „n-au mai ajuns. Au fost directionați către Statele Unite. Aici, o instanță a constatat ca înțelegerea a fost unsă cu o mită de o jumătate de milion de dolari.”
Reproducem mai jos articolul din Evenimentul zilei:
2 noiembrie 2005 – Evenimentul Zilei
Călin Cosmaciuc
Veriga irakiana dintre DIP si Saddam Hussein
Un afacerist care a negociat la Bagdad cumpararea de titei pentru Petrom a ajuns indezirabil in Romania, pentru legaturi cu regimul Hussein
“Ma aflu pe o lista a irakienilor indezirabili in Romania intrucat as fi avut legaturi cu regimul Saddam Hussein.” Marturia a fost facuta, in urma cu cateva luni, de Raad Halool, afacerist in domeniul utilajelor petroliere. Scandalul “Petrol contra hrana” pune intr-o noua lumina declaratia. O firma romaneasca la care era actionar a luat petrol din Irak si se afla acum pe lista neagra ONU a celor care au umplut buzunarele regimului irakian cu plati ilicite. Asociatul sau roman era nimeni altul decat Catalin Bulf, supranumit “Gazarul”. Acesta, la randul sau, a intrat in lumina reflectoarelor zilele acestea, cu o bomba: spune ca a fost trimis la Bagdad de ministrul economiei, Dan Ioan Popescu. Barilii urmau sa ajunga la societatea de stat Petrom. N-au mai ajuns. Au fost directionati catre Statele Unite. Aici, o instanta a constatat ca intelegerea a fost “unsa” cu o mita de o jumatate de milion de dolari.
Titeiul irakian, barat de guvernul roman
2001. Catalin Bulf merge la Bagdad si semneaza un contract pentru achizitia de titei in cadrul programului “Petrol contra hrana”. Se bate palma cu ministerul irakian al petrolului. Compania romanului, Bulf Drilling Oil&Services (BDOS), primeste o cota din titeiul lui Saddam. Se intoarce cu contractul in buzunar. Incepe sa fie plimbat de la un minister la altul si apoi pe la Petrom. Afacerea pica.
Cel care s-a opus, ministrul finantelor de atunci, Mihai Tanasescu, spune acum: “La momentul respectiv a fost o atitudine prudentiala fata de o operatiune cu foarte multe necunoscute. Nu era o afacere direct cu guvernul irakian, ci prin intermediari, iar Petrom era o societate in restructurare…”. Lui Bulf i s-a spus altceva: nu sunt bani la buget.
Omul ministrului Popescu
Pentru pitestean a fost o surpriza: pana atunci facuse afaceri fara probleme cu Petrom. In cazul deplasarii la Bagdad, fusese mandatat chiar de Dan Ioan Popescu, ministru al economiei. “Dan Ioan Popescu m-a trimis la Bagdad, impreuna cu doi oameni de la Petrom”. Marturia lui Bulf, facuta zilele trecute, nu a primit, deocamdata, replica lui DIP. Intre Bulf si Petrom exista o relatie de lunga durata. Ea a fost “cimentata” cu societati mixte intre Bulf si Petrom si chiar cu contracte preferentiale pentru omul de afaceri pitestean, unele contestate la Consiliul Concurentei.
Presedintele irakian al lui Bulf
Zilele trecut, Bulf, un afacerist care pana acum a stat in umbra, a declarat pentru EVZ ca la negocierile de la Bagdad a fost si asociatul sau, Raad Halool. Om de afaceri irakian, Halool se ocupa si el de vanzarea echipamentelor petroliere. In urma cu cateva luni, a spus ca a fost implicat in negocierile pentru eliberarea ziaristilor romani rapiti la Bagdad. Sustine ca are conexiuni importante la Bagdad.
Nu a putut fi contactat acum, dar a facut o serie de declaratii pentru EVZ in contextul crizei ostaticilor. Atunci, el spunea ca se afla pe lista irakienilor expulzati din Romania in 2003, cand a inceput campania americana in Irak. Nu a mai venit in Romania din acest motiv. Halool are firme in Romania, Irak si Emiratele Arabe Unite. O parte din afaceri le-a trecut pe numele sotiei, Angela Halool, ramasa in Romania dupa ce el a primit interdictie. Ea apare, acum, drept asociata a lui Bulf in firma Kurd Drilling&Oil Servicii SRL. Nu si in BDOS, firma-mama care primea, pe vremuri, contractul de 40 de milioane de dolari in Irak. Arhivele de pe internet arata insa ca Halool era nu un simplu asociat, ci chiar presedintele firmei.
Pesches americano-roman pentru “dusmanul” irakian
Respins in Romania, titeiul primit de Bulf si Halool in programul “Petrol contra hrana” – doua milioane de barili (valoare: 41,6 milioane dolari) ajunge in SUA, prin intermediarul Midway Oil si apoi in pompele Texaco si BP. Midway admite acum ca i-a mituit pe irakieni – 440.000 de dolari. Suma apare in raportul Volcker (“Petrol contra hrana”) la suprataxe ilicite. Ca si cea de 50.000 de dolari, insa in dreptul BDOS. Instanta din SUA consemneaza ca spaga “Midway” a fost data de un angajat al firmei lui Bulf sI Halool. Romanul sustine ca titeiul a ajuns la Midway prin intermediul lui Halool.