Terenul cumpărat de Ioana Băsescu. Cronologie

22 martie 2013
Procurorul Lucian Papici, şef serviciu în Direcţia Naţională Anticorupţie, cere Autorității Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) date referitoare la transferul unor terenuri ale Institutului Agronomic Fundulea către câteva primării din judeţul Călăraşi, inclusiv cea din comuna Nana.

23 mai 2013
ANRP răspunde solicitării procurorului Papici.

6 iunie 2013
Preşedintele Traian Băsescu participă în județul Călărași, la Fundulea (aproximativ 20 de km de Nana), la expoziţia “AgriPlanta – RomAgroTec 2013”. Traian Băsescu a declarat atunci, între altele: „Foarte curând, prin Tratatul de aderare la UE, străinii vor putea cumpăra pământ în România. Eu nu spun să nu cumpere, dar spun, pe de altă parte, că ar trebui să vindem tot atâta pământ cât ne-au vândut alţii nouă (…) Şi, pe de altă parte, avem obligaţia – Preşedinţie, Guvern, Parlament – să găsim soluţia de a-i credita pe agricultorii români în condiţii avantajoase, în aşa fel încât ei să poată fi cei care cumpără pământul. (…) Avem nevoie şi de o agenţie a statului, care, atunci când omul vrea să cumpere pământul neapărat să-l poată cumpăra şi să-l poată scoate la vânzare în condiţii avantajoase. (…) Ce nu se poate delocaliza e pământul. El ne garantează şi bunăstarea, nu numai hrană, pământul agricultură, turismul, frumuseţile ţării sunt lucruri care nu se pot delocaliza. Cum avem grijă de ele ne construim garanţia, liniile de forţă ale viitorului acestei naţiuni. Ceea ce ne-a dat Dumnezeu nu poate fi delocalizat, doar ce e făcut de mâna omului poate fi delocalizat. Fac un apel la dvs, oamenii pământului, cei care trăiți și ne asigurăți și nouă traiul din muncă pământului să aveți grijă de pământ. E cea mai importantă resursă pe care o are România”. (sursa: Administrația prezidențială)

16 iunie 2013
Traian Băsescu: „Mi-ar plăcea să am o fermă, aşa, de 200-250 de hectare, pe care, pe vreo 50 de hectare, să fac livadă cu piersici, cireşi, meri”. (ProTV, După 20 de ani)

20 august 2013 (după 2 luni și jumătate de la vizita anterioară la Fundulea)
Preşedintele Traian Băsescu merge din nou la Fundulea, în judeţul Călăraşi de data aceasta la “Ziua Cercetării Procera”. Traian Băsescu:
„Bună ziua! Bine v-am găsit sau bine v-am regăsit, pentru că ne-am văzut și la târgul de utilaje agricole în această primăvară. În primul rând, prezența mea aici vreau să o justific printr-un semnal de încurajare a cercetării românești în agricultură şi a agriculturii în general. (sursa: Administrația prezidențială)
Până la aceste vizite, Traian Băsescu nu mai fusese niciodată, în 9 ani de mandat, la Fundulea.

22 august 2013
Elena Udrea anunță că dorește să achiziționeze 500-1000 hectare teren agricol. “Am facut deja demersurile pentru achiziţionarea terenurilor agricole în Călăraşi, Teleorman, Buzău, dar şi în Moldova am văzut nişte terenuri de vînzare. Este greu să găseşti suprafeţe mari de teren agricol comasate. Preţul este în crestere pentru că se apropie 2014 şi vor veni şi străinii să cumpere. Am fost deja să vad terenurile şi sunt în discuţii avansate cu proprietarii. Într-o primă etapă, în discuţie sunt vreo 500 de hectare, însă cred că profitabil este să ajungi la un minim 1.000 de hectare de teren. Mă uit la marii agricultori din România care au suprafeţe mari de terenuri, de 10.000 – 20.000 de hectare. Este adevărat că ei au foarte mult în concesiune”. (sursa: interviu, Bussines 24)

august 2013
Ioana Băsescu, după ce se sfătuiește cu tatăl ei, îl sună pe Adrian Rădulescu, consilier prezidențial (cu rang de ministru), șeful Departamentului Politici Economice și Sociale din cadrul Administrației Prezidențiale, și îi cere ajutorul pentru că „ar fi bine să investim în teren agricol”. (sursa: Adrian Rădulescu, Antena 3, La ordinea zilei, 7 noiembrie 2013)
Ulterior, Traian Băsescu avea să recunoască faptul că el a fost cel care a avut inițiativa cumpărării terenului: „Vreau să vă spun că eu am convins-o să facă acest lucru, pentru că mi-am dorit eu să cumpărăm pământ.” (sursa: 8 noiembrie 2013, conferință de presă Traian Băsescu)

august 2013
Adrian Rădulescu sună mai mulți oameni de afaceri din domeniul agriculturii, pentru a găsi un teren pentru familia Băsescu. Unul dintre aceștia îi spune despre terenul din comuna Nana. (sursa: Adrian Rădulescu, Antena 3, La ordinea zilei, 7 noiembrie 2013)

august 2013
Adrian Rădulescu merge la Nana să vadă terenul, obține datele de contact ale vânzătorului și i le dă Ioanei Băsescu. (sursa: Adrian Rădulescu, Antena 3, La ordinea zilei, 7 noiembrie 2013)
Rădulescu îi recomandă Ioanei Băsescu cumpărarea terenului drept „o afacere foarte buna”. (sursa: 7 noiembrie 2013, Adrian Rădulescu, intervenție telefonică la Antena 3)
Consilierul prezidențial se întâlnește și cu primarul comunei Nana. (sursa: 7 noiembrie 2013, Gheorghe Dobre, primarul comunei Nana, intervenție telefonică la Antena 3)

30 august 2013
Întors din concediu, Adrian Rădulescu află că avocata care se ocupa de tranzacție în numele Ioanei Băsescu nu făcuse toate demersurile necesare, pentru teren existând o ofertă superioară ca preț venită din partea unei firme deținute de cetățeni chinezi. În urma intervenției lui Rădulescu, Ioana Băsescu face o ofertă la același preț cu cea a chinezilor. (sursa: Adrian Rădulescu, Antena 3, La ordinea zilei, 7 noiembrie 2013)

30 august 2013 (vineri, în ziua în care Adrian Rădulescu rezolvă problema chinezilor)
– Ioana Băsescu depune la CEC Bank unitatea pilot Victoria, instituţie cu capital integral de stat, o cerere de acordare a unui credit pentru achiziţionarea unui teren în comuna Nana din judeţul Călăraşi. (sursa: Contractul de credit pentru investiții imobiliare încheiat între CEC Bank și Ioana Băsescu). Unitatea pilot Victoria este parte integrantă a sediului central al CEC aflat pe Calea Victoriei nr. 11 – 13.

3 septembrie 2013 (după 2 zile lucrătoare de la depunerea cererii)
Evaluatorul Adriana Adelaida Chirilă, depune la CEC Bank raportul de evaluare a terenului. Potrivit acestui raport, terenul este evaluat la 7.215.390 lei (cu 20% mai mult decât a plătit Ioana Băsescu pe teren). (Sursa: Contractul de Ipotecă Imobiliară încheiat între CEC Bank și Ioana Băsescu).
Pentru evaluarea corectă a terenului ar fi fost necesare operațiuni complexe prin care să fie comparate clasa de calitate, productivitatea, distanta fata de drumurile de acces principale etc. Evaluatorul ar fi trebuit să analizeze preţurile de piaţă ale terenurilor libere comparabile, din aceeaşi arie de piaţă, care au fost tranzacţionate la o dată apropiată de data evaluării. Această analiză ar fi trebuit urmată de efectuarea unor corecţii ale preţurilor terenurilor libere comparabile, pentru a cuantifica diferenţele dintre preţurile plătite sau cerute pe unitatea de suprafaţă, cauzate de diferenţele caracteristicilor specifice ale proprietăţilor şi tranzacţiilor (numite elemente de comparaţie). (sursa: Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România)

6 septembrie 2013 (după 5 zile lucrătoare de la depunerea cererii)
Cererea Ioanei Băsescu este aprobată de CEC Bank, unitatea pilot Victoria. Ioana Băsescu primește un credit bancar ipotecar in valoarea de 1.028.507 euro plus 278.337 euro reprezentând contribuţia proprie a Ioanei Băsescu. (sursa: Contractul de credit pentru investiții imobiliare încheiat între CEC Bank și Ioana Băsescu).

9 septembrie 2013
Este semnat contractul de creditare. (sursa: Contractul de credit pentru investiții imobiliare încheiat între CEC Bank și Ioana Băsescu).

9 septembrie 2013
Este semnat contractul de vânzare-cumpărare între Bertola Fioravante, reprezentant al Berfige SRL și Ioana Băsescu

septembrie 2013
Adrian Rădulescu merge din nou la Nana pentru a duce contractul de vânzare-cumpărare a terenului la Primărie (sursa: secretara primăriei Nana, Gândul, 10 noiembrie 2013)

3 octombrie 2013
Președintele Traian Băsescu intervine public împotriva deciziei procurorului general de încheiere a delegării procurorului Lucian Papici în funcția de şef serviciu în Direcţia Naţională Anticorupţie.

17 octombrie 2013
Președintele Traian Băsescu îl sună pe ministrul Finanțelor Daniel Chițoiu, pentru a-i cere să nu-l schimbe din funcţie pe preşedintele CEC Bank, Radu-Graţian Gheţea (surse: declarație Daniel Chițoiu și comunicat al Administrației Prezidențiale din 13 noiembrie 2013)

29 octombrie 2013
Traian Băsescu participă la Centenarul Societăţii Române a Horticultorilor unde a declarat că este „un mic horticultor”: “V-aş spune ceva ce poate va fi luat ca fiind o mică aroganţă. Îmi revendic dreptul de a fi un mic horticultor. Sunt trei ani de când nu am mai cumpărat roşii, castraveţi, ardei, ardei iute, dovlecei, pentru că, acolo unde locuiesc, am pus câteva straturi mici, cu legumele astea şi e o plăcere extraordinară ca dimineaţa, înainte de micul dejun, să te duci să îţi iei roşiile, ardeii, să îţi faci salata de roşii.” (sursa: Mediafax, 29 octombrie 2013)
În seara aceleiaşi zile, preşedintele Traian Băsescu a postat pe contul lui de Facebook mai multe poze din grădina sa, cu textul: „Pentru că astăzi m-am “lăudat” cu mica mea gradiniţă de legume, vă arăt şi câteva imagini de la sfârşitul lunii august (am folosit numai răsaduri din comerţ)”. (sursa: Mediafax, 29 octombrie 2013)

7 noiembrie 2013
Antena 3 dezvăluie faptul că Ioana Băsescu a achiziționat un teren agricol de 290 hectare în comuna nana, județul Călărași.

8 noiembrie 2013
Traian Băsescu (în conferinţă de presă ţinută la Palatul Cotroceni): „Vreau să vă spun că tot ce a dat Ioana în comunicatul de ieri este corect. Vreau să vă spun că eu am convins-o să facă acest lucru, pentru că mi-am dorit eu să cumpărăm pământ. Creditul este luat de Ioana pentru că am încercat să îl iau eu şi, datorită veniturilor, banca nu mă putea finanţa. Singura din familie care a avut veniturile care să permită finanţarea a fost Ioana, datorită veniturilor ca notar, care au fost chiar la limită ca să ia un credit pe 30 de ani, ipotecar, garantat cu proprietatea, cu pământul care a fost evaluat la o valoare mai mare de experţii băncii decât valoarea care s-a plătit”. Preşedintele Traian Băsescu nu a ascuns că intenţionează să treacă terenul pe numele său: „Îmi doresc mult ca în foarte scurt timp să reuşesc să îl trec pe numele meu, pentru că vreau să fiu fermier, v-am anunţat de mult timp că îmi doresc acest lucru şi nu văd nimic rău”.