Relația Monicăi Macovei cu presa

În perioada în care a fost avocat (1997-2004), Monica Macovei a apărat la CEDO mai mulţi ziarişti condamnaţi în România pentru calomnie: Corneliu Dan Sabou, Calin Dan Pârcălab, Ovidiu Scutelnicu, Dragoş Stîngu.

Monica Macovei este autoarea “Ghidului Juridic pentru Jurnalişti”, carte semnată alături de Dan Mihai şi Mircea Toma şi publicată de Agenţia de Monitorizare a Presei Academia Caţavencu.

Atacuri ale lui Macovei la adresa presei

În 2004, APADOR-CH, organizaţie al cărei preşedinte era Monica Macovei a criticat dur presa în scandalul Gregorian Bivolaru. Potrivit raportului APADOR-CH pe 2004, “Presa a fost implicată în campaniile calomniatoare împotriva MISA, folosind fără discriminare datele puse la dispoziţie de autorităţile publice. A fost grav încălcat codul deontologic al presei: obligaţia de a informa corect opinia publică, prezumţia de nevinovăţie, verificarea informaţiilor, respectul demnităţii umane. Practic, majoritatea mijloacelor de presă au încercat să asmută populaţia împotriva membrilor şi simpatizanţilor MISA, să determine o vânătoare de vrăjitoare”.

La sfîrşitul lui iunie 2005, ca răspuns la articolul din Evenimentul Zilei în care era acuzată că s-a îmbătat, Monica Macovei a declarat: “Cea care semnează articolul, dna Ramona Feraru, trebuie să ştiţi că e prietenă bună cu procurorul Ţuculeanu, aşa ca să mai punem lucrurile la punct.”

În 27 august 2005, Ministrul justiţiei, Monica Macovei, a declarat, la Năvodari, că asupra ei s-ar exercita presiuni mediatice şi presiuni ale unor grupuri de interese reflectate în presă, transmite Mediafax. Întrebată dacă asupra ei s-ar fi exercitat presiuni, Monica Macovei a negat că ar fi fost supusă la presiuni din partea colegilor de Guvern sau de coaliţie, dar, a spus ministrul, “dacă vorbim de presiuni mediatice şi presiuni de grupuri de interese reflectate în presă, sigur”, a adăugat Macovei.

În 5 septembrie 2005, după întîlnirea pe care a avut-o cu reprezentanţii Clubului Român de Presă, ministrul Macovei a declarat pentru BBC: “Am solicitat aceasta întîlnire pentru a discuta propunerile pe care vreau să le fac în legătură cu modificarea Codului penal, respectiv cu propunerea de abrogare a infracţiunilor de insultă, calomnie şi nu numai. În paralel cu asta, însă, aş vrea să vă spun că mai adoptăm o măsura legislativă, în sensul scutirii de taxele judiciare de timbru a acţiunilor civile în care se cer daune morale pentru defăimarea onoarei, a imaginii, a demnităţii. Adică ceea ce vrem să facem în mod unitar, modificarea legislaţiei penale şi civile, este să mutăm răspunderea pentru defăimarea imaginii şi a demnităţii din domeniul răspunderii penale în cea a răspunderii civile. Şi atunci scoatem taxele judiciare de timbru, pentru a lăsa acces liber în justiţie pentru toată lumea în astfel de cazuri”. Intenţia de eliminarea taxei de timbru pentru acţiunile civile îndreptate împotriva presei a stîrnit protestul presei şi a societăţii civile. Ulterior, Ministrul Justiţiei, Monica Macovei, a renunţat la ideea de a anula taxa de timbru pentru procesele civile pentru care li se cer daune ziariştilor. “Taxa de timbru va fi de 10% şi va fi aplicabilă tuturor”, a spus Macovei.
 În 17 februarie 2006, Monica Macovei a declarat: “Foarte mult timp au fost anchetaţi oamenii simpli. Acum există o presiune mediatică mare, însă se datorează tocmai cercetării unor nume din politic”, a mai spus Macovei. Ea le-a promis procurorilor că va fi pentru ei “un zid protector” împotriva oricărei imixtiuni.

Atacuri ale presei la adresa lui Macovei

În 22 iunie 2005, Evenimentul Zilei a publicat un articol un articol intitulat “Noroc, doamna ministru”. Potrivit EVZ, şapte martori oculari ar fi declarat, sub protecţia anonimatului, că au văzut-o la Costineşti pe Monica Macovei bînd peste măsură şi spărgînd pahare.
Ministrul justiţiei a negat informaţiile referitoare la noaptea de pomină pe care ar fi petrecut-o la Costineşti. “Este o minciună. Sînt surprinsă că nu s-au făcut verificări minimale înainte de publicare.” Pe de altă parte, ea susţine că este ţinta unei campanii de discreditare, din partea celor care se opun reformei. “Pentru mine este evident că sunt ţinta unei campanii denigratoare din partea oponenţilor reformei juridice. O dovadă este chiar publicarea acestei minciuni exact în ziua dezbaterii moţiunii de cenzură. Se pare că “Evenimentul zilei” a decis să intre în jocul dezinformării şi denigrării. Indiferent de dimensiunile acestei campanii murdare, nu voi renunţa la reformarea justiţiei, dorită şi aşteptată de populaţie de prea mult timp”, a completat ministrul. Monica Macovei a mai declarat: “Am băut vin, nu m-am îmbătat şi nici nu am spart pahare, nici eu, nici cei de la masa mea”. În 23 iunie 2005, “Evenimentul Zilei” şi-a cerut scuze cititorilor şi ministrului Justiţiei, Monica Macovei. În 23 iunie 2005, CRP a dat un comunicat: “Consiliul de Onoare al Clubului Român de Presă considera că în data de 22 iunie 2005 cotidianul Evenimentul Zilei a comis o gravă abatere de la deontologia jurnalismului, pe care CRP o condamnă cu fermitate. Nesocotind cerinţe elementare de documentare şi verificare în cazul presupusului consum excesiv de alcool al ministrului Justiţiei, jurnaliştii de la Evenimentul Zilei au realizat, prin texte şi fotografii, începînd cu pagina întîi a ziarului, o adevărată operaţiune de discreditare a ministrului Monica Macovei.”

În 10 septembrie 2005, Ziua a publicat o anchetă potrivit cărora Ministerul Justiţiei ar fi declanşat o amplă campanie de monitorizare şi supraveghere atentă a ziariştilor incomozi care au ca domeniu de activitate Justiţia. Principalii vizaţi sunt ziariştii şi şefi de gazeta incomozi, care, prin articolele publicate, au deranjat actuala conducere a Ministerului Justiţiei. Întreaga operaţiune este orchestrată de Flavius Craznic, consilier al ministrului Justiţiei, care are o vasta experienţă în acest domeniu, încă din perioada în care acesta era procuror. Astfel, ziariştii incomozi, a căror opinie deranjează se află sub o atentă supraveghere, fiindu-le monitorizate atît întîlnirile cît şi convorbirile pe care aceştia le au cu diverşi procurori, judecători sau alţi angajaţi ai Ministerului Justiţiei sau Ministerului Public. În 11 septembrie 2005, Ministrul Justiţiei, Monica Macovei, a susţinut că informaţiile potrivit cărora ministerul ar fi declanşat o campanie de monitorizare a ziariştilor acreditaţi “sunt total false”. “Ministerul Justiţiei nu a cerut şi nu a primit niciodată nici un fel de material informativ despre ziarişti. Macovei consideră false şi absurde informaţiile potrivit cărora Flavius Craznic, consilierul personal al ministrului Justiţiei, ar coordona o operaţiune de monitorizare a ziariştilor, realizată de Direcţia Generală de Protecţie Anticorupţie şi Direcţia Generală de Informaţii din cadrul MAI. “Ministrul Justiţiei îi asigură pe ziarişti că pe perioada mandatului ei, activitatea lor nu a fost şi nu va fi niciodată supravegheată. Ministerul ţine să-i asigure pe procurori şi judecători că DGPA nu are nici o atribuţie în urmărirea sau supravegherea acestora”, se arată în comunicatul remis presei.