Într-o emisiune din 20 martie 2009 de la Realitatea TV, Gyorgy Frunda (UDMR), membru în Comisia de justiţie şi drepturile omului a Adunării Parlamentare a Consiliului European (APCE), a declarat că Monica Macovei, invitată recent în calitate de expert anticorupţie la o conferinţă în Berlin pe tema eradicării impunităţii, ar fi făcut trei afirmaţii false despre justiţia din România. Gyorgy Frunda: „doamna Macovei a participat ca expert independent. Şi cu toate că problema, discuţia generală era impunitatea, problema impunităţii în ţările membre şi ce să facem pentru tragerea la răspundere a politicienilor corupţi, doamna Macovei a discutat expres numai despre România spunând că în România, atunci când vrei să faci o percheziţie imobiliară, trebuie să ceri autorizaţia învinuitului, ceea ce nu-i adevărat, a spus că atunci când ţi se ascultă telefonul trebuie întâi să aduci la cunoştinţa învinuitului că ţi se ascultă telefonul… ceea ce nu-i adevărat. A spus că nici un înalt demnitar nu a fost deferit justiţiei şi nu i s-a suspendat imunitatea, ceea ce nu-i adevărat. Or, cred că un asemenea om care susţine lucruri neadevărate… eu a trebuit să apăr Guvernul”
Europarlamentarul PSD Adrian Severin a declarat: „doamna Macovei spune peste tot aceleaşi lucruri, pot să vă spun că oficiali ai UE mi s-au adresat oripilaţi de faptul că doamna Macovei creează mai multe probleme României decât creează inamicii României în descrierile mai puţin laudative la adresa ţării noastre”
Varianta celor doi este susţinută şi de un expert al Senatului pe problemele Consiliului European, Mihaela Drăghici. Aceasta a declarat pentru Cotidianul că Monica Macovei a luat cuvântul în plenul comisiei cerând să vorbească despre „corupţia din România deoarece la asta se pricepe”. În acest context, susţine Mihaela Drăghici, Monica Macovei ar fi spus că în România clasa politică modifică legile în interesul personal şi de grup, spunând că „în rândul clasei politice există următoarea mentalitate: dacă o lege nu respectă interesul nostru, o schimbăm”. Drăghici a declarat că fostul ministru al Justiţiei a spus că în România nu a fost ridicată imunitatea nici unui parlamentar şi că nu se pot efectua interceptări telefonice fără avertizarea persoanei urmărite, ca o consecinţă a cazului Remeş. „Doamna Macovei a spus că există o dificultate în lupta împotriva corupţiei şi că oamenii politici fac front comun împotriva luptei anticorupţie”, a adăugat Drăghici.
La începutul lunii septembrie 2012 , Monica Macovei a declarat în plenul Parlamentului European că procurorii români cercetează fraudele de la referendum de 1,5 milioane de voturi. Monica Macovei: „Procurorii cercetează fraude la referendum. Sunt în lucru peste 500 de dosare. În unul din dosare sunt alegaţii de 1,5 milioane de voturi fraudate, iar procurorul general a declarat că sunt indicii de fraudă între 5%, 10% şi 15%. Trebuie menţinute aceste dosare şi apăraţi procurorii pentru că se încearcă îndepărtarea lor. Fraudarea unui vot este forma de corupţie cea mai urâtă pentru că este împotriva poporului”. În realitate, conform Raportului privind Referendumul Național din 29 iulie 2012 al Autorității Electorale Permanente, „Concluzia rezultată în urma analizării tuturor sesizărilor privind neregulile apărute în timpul campaniei şi în ziua votului este că referendumul naţional pentru demiterea Preşedintelui României din 29 iulie 2012 s-a desfăşurat, în general, în condiţii care au respectat toate normele şi prevederile legale interne şi internaţionale” (pag. 53)
În 1 august 2018, europarlamentarul Monica Macovei a susținut în Parlamentul european că în România ar fi fost abrogat abuzul în serviciu, deşi acest lucru nu s-a întâmplat, ci doar s-au implementat anumite directive europene privind această faptă.