Judecătoarea Camelia Bogdan a primit de la Ministerul Agriculturii 400 Euro/zi, respectiv 100 Euro/oră, în timp ce judeca dosarul ICA în care Ministerul era parte vătămată

Pentru cele 6 zile în care a lucrat câte 4 ore pe zi pentru Ministerul Agriculturii, Camelia Bogdan a primit o sumă mult mai mare decât salariul unui judecător la Curtea de Apel pe o lună întreagă. Judecătoarea Bogdan a încasat de la Ministerul Agriculturii o sumă de 7 ori mai mare decât cea primită de judecătoarea Georgiana Pulbere, declarată incompatibilă de ANI pentru că a predat cursuri în afara sistemului judiciar.

Cursurile de instruire organizate din banii Ministerului Agriculturii la Poiana Brașov s-au desfășurat în perioadele 21 iulie – 26 iulie 2014 și 27 iulie – 2 august 2014. În cadrul acestor cursuri de instruire, judecătoarea Bogdan a predat timp de 6 zile (21 iulie, 23 iulie, 25 iulie, 28 iulie, 30 iulie și 1 august). Cursurile predate de Camelia Bogdan au durat câte 4 ore, desfășurându-se în intervalul orar 14 – 18. În total, în cele 6 zile, Camelia Bogdan a predat 24 de ore.

Judecătoarea Bogdan a încasat 10.048 de lei net din banii Ministerului Agriculturii (aproximativ 2.400 de euro la cursul de la acea dată). Raportat la numărul de zile lucrate (6), Camelia Bogdan a primit 1.673 de lei (400 de euro) pe zi. Raportat la numărul de ore lucrate (24), Camelia Bogdan a primit 420 de lei (100 de euro) pe oră.

Potrivit declarației de avere a Cameliei Bogdan, aceasta a primit în 2014, în calitate de judecător la Curtea de Apel, circa 6.500 lei lunar. Prin urmare, suma primită de judecătoarea Bogdan pentru cele 6 zile lucrate pentru Ministerul Agriculturii a fost mult mai mare decât salariul ei de judecător pe o lună întreagă. De altfel, Secția pentru judecători în materie disciplinară din cadrul CSM a reținut în Hotărârea nr. 1J din 8 februarie 2017 prin care judecătoarea Camelia Bogdan a fost exclusă din magistratură că „onorariul încasat de doamna judecător pentru serviciile prestate a fost de 10.048 lei, sumă care depășește atât salariul unui judecător cu grad de curte de apel la nivelul anului 2014, cât și salariul unui lector universitar doctor în cadrul Facultății de Drept”.

În decizia de excludere din magistratură a Cameliei Bogdan, Secția de judecători din cadrul CSM a ținut cont și de precedentul reprezentat de cazul judecătoarei Georgiana Pulbere, care, într-o situație similară celei în care s-a aflat Camelia Bogdan, a fost declarată incompatibilă de Agenția Națională de Integritate. CSM a constatat că judecătoarea Pulbere a încasat pentru cursurile la care a predat 1.370 lei, respectiv o sumă de 7 ori mai mică decât cea încasată de Camelia Bogdan de la Ministerul Agriculturii.

GIP publică:

  1. Un fragment din Hotărârea CSM de excludere a Cameliei Bogdan din magistratură.
  2. Un fragment din Raportul referitor la cursurile predate de judecătoarea Camelia Bogdan în perioada 21 – 26 iulie 2014.
  3. Un fragment din Raportul referitor la cursurile predate de judecătoarea Camelia Bogdan în perioada 27 iulie – 2 august 2014.