Numirea judecătorilor Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea survine în urma unor intervenţii publice incredibile ale Laurei Codruţa Kovesi, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Şefa instituţiei care reprezintă acuzarea din procesul ICA face o serie de declaraţii publice care îi vizează direct pe judecătorii din dosar. Pretextul acestor declaraţii este un pericol inventat de Kovesi, şi anume cel al prescrierii faptelor din Dosarul ICA. „Pericolul” semnalat de Kovesi este o minciună sfruntată. Niciun specialist în drept, nici măcar cei consultaţi de propaganda băsistă, nu confirmă iminenţa prescrierii. În realitate, faptele de care era acuzat Dan Voiculescu s-ar fi prescris în 2023.
Mesajele transmise de Kovesi nu au, de fapt, nicio legătură cu prescripţia. Rolul lor este să traseze judecătorilor sarcinile pe care le au de îndeplinit în acest dosar şi să le arate ce urmează să li se întâmple în caz că nu se conformează. Sub pretextul prescrierii şi sub ameninţarea cătuşelor, procurorul şef al DNA le indică judecătorilor soluţia dorită de preşedinte în Dosarul ICA. Băsescu şi sistemul său vor o condamnare rapidă a lui Dan Voiculescu pentru că în toamna lui 2014 au loc alegeri prezidenţiale. Traian Băsescu se teme că judecătorii nu-i vor mai respecta dorinţele după încheierea mandatului.
Laura Codruţa Kovesi lansează minciuna prescrierii faptelor din Dosarul ICA într-un interviu din Adevărul în 2 iunie 2014. Kovesi spune că „din calculele noastre, Dosarul ICA se prescrie undeva în luna decembrie a acestui an. Sperăm că se va da o soluţie definitivă până atunci. Este deja o soluţie în acest caz care nu este definitivă, dosarul este destul de vechi, are peste şapte ani, dacă nu mă înşel, de când a fost trimis în instanţă. Deci important e să se ia o măsură judecătorească, indiferent sub ce formă, până la împlinirea termenului de prescripţie.”
În seara de 10 iunie 2014, ziua în care avusese loc termenul din procesul ICA în care ultimul judecător rămas, Florică Duţă, anunţase că se retrage şi el din dosar, Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA, are două noi intervenţii, la două posturi de televiziune (TVR și B1TV), în care declară că, dacă judecătorii nu vor soluţiona de urgenţă dosarul, procurorii vor deveni suspicioşi, că statul a cheltuit mulţi bani cu investigaţiile din Dosarul ICA, că procedura de desemnare aleatorie a completelor de judecată nu are nicio importanţă, că dacă dosarul se tergiversează, parchetul va face dosare penale judecătorilor pentru favorizarea infractorului şi că judecătorii trebuie să dea termene săptămânal sau, cel mult, din două în două săptămâni: „Putem fi suspicioşi cu privire la activitatea celor care trenează un dosar aşteptând să vină prescripţia. Este important să se dea o soluţie. (…) Nu e normal ca dosarul care este pe rolul unei instanţe judecătoreşti de şase ani de zile şi în care s-au făcut multe investigaţii, în care statul român a investit foarte mulţi bani cu ocazia acestor investigaţii să nu se finalizeze cu o hotărâre. (…) Pentru noi nu are importanţă că se schimbă un membru al completului, că noul membru care intră se face pe procedura aleatorie sau intră un judecător care este la serviciul de permanenţă. (…) Poate fi sesizată Inspecţia Judiciară atunci când sunt indicii că s-a comis o abatere disciplinară sau că un dosar este tergiversat. Cred că un rol important trebuie să aibă şi conducătorii de instituţie în repartizarea acestor dosare. Responsabilitatea principală revine membrilor completului de judecată. (…) S-au constituit dosare penale pentru favorizarea infractorului acolo unde s-a constat că tergiversarea a avut la bază diverse aspecte de natură penală. (…) Nu plecăm de la ideea că judecătorii sunt vinovaţi (…), dar ei trebuie să ia măsuri. Sunt foarte mulţi judecători care în dosarele care sunt în pericol de prescriere pun termene săptămânal sau la fiecare două săptămâni. (…) Noi analizăm de la caz la caz unde există o tergiversare intenţionată. (…) O să ne uităm cu atenţie la acest dosar.”
Judecătorii vor respecta întocmai indicaţiile date de Laura Codruţa Kovesi şi Traian Băsescu.