În 2004, în timp ce era consilier general la Primăria Capitalei din partea Alianţei D.A., Elena Udrea era şi avocatul „sistemului ticăloşit” pesedist. Într-o singură săptămînă, între 21 şi 28 septembrie 2004, Cabinetul Individual de Avocatură “Udrea Elena Gabriela” a primit din partea RAAPPS contracte din bani publici în valoare de 710 milioane de lei. La acea vreme RAAPPS era în subordinea Secretarului General al Guvernului Năstase, Eugen Bejinariu. Eugen Bejinariu, prieten de familie al Elenei Udrea, fusese plasat de Traian Băsescu în fruntea listei celor care fac parte din “mafia personală a lui Adrian Năstase”. Pentru a încasa cei 710 milioane de lei de la RAAPPS, Elena Udrea a emis patru facturi în aceeaşi zi, 9 decembrie 2004, cu 3 zile înainte ca Traian Băsescu să fie ales preşedintele României.
Într-un interviu publicat în 31 octombrie 2005, Elena Udrea se arăta revoltată de dezvăluirile din presă referitoare la afacerile sale. Vorbind despre sine la persoana a treia, doamna Udrea declara: “A fost atacată vehement Elena Udrea, care nu a făcut nici înainte şi nici după alegerile din 2004 vreo afacere cu PSD sau cu statul”.
Declaraţia Elenei Udrea este o minciună.
Grupul de Investigaţii Politice publică 4 contracte încheiate de Cabinetul Individual de Avocatură “Udrea Elena Gabriela” cu Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) în septembrie 2004 şi facturile prin care RAAPPS a onorat aceste contracte. Contractele, în valoare totală de 710 milioane lei, au fost încheiate într-un moment în care Elena Udrea era consilier general la Primăria Municipiului Bucureşti, şefa Comisiei Juridice a Consiliului General. Aleasă pe lista Alianţei D.A. pentru care garantase Traian Băsescu, Elena Udrea ajunsese, după cum ea însăşi povesteşte, una dintre cele mai apropiate colaboratoare ale primarului general.
În septembrie 2004, RAAPPS era în subordinea Secretarului General al Guvernului Năstase, Eugen Bejinariu. În 7 septembrie 2004, liderul Alianţei D.A. Traian Băsescu acuza: “Din mafia personală a lui Adrian Năstase fac parte Eugen Bejinariu, Ionel Blănculescu şi Gabriel Oprea, oameni care sunt conduşi din umbră de cuplul Bittner-Petrache!”.
După doar 2 săptămîni de la această declaraţie, Cabinetul Individual de Avocatură “Udrea Elena Gabriela” încheia cu RAAPPS-ul subordonat lui Eugen Bejinariu contractul de asistenţă juridică nr. 391.401 din 21 septembrie 2004 pentru “reprezentarea în instanţa de fond şi în instanţele de apel şi recurs, formularea de cereri, contestaţii” în dosarul nr. 1371/2003, aflat pe rolul Secţiei a VII-a a Tribunalului Bucureşti. Pentru acest contract, RAAPPS se obliga să-i plătească Elenei Udrea 400 milioane lei.
În 24 septembrie 2004, avocatul Elena Udrea încheia cu RAAPPS contractul de asistenţă juridică nr. 391.402, în valoare de 10 milioane lei, pentru “reprezentare în instanţă în dosarul nr. 15161/2004”. Dosarul se afla pe rolul Judecătoriei Sectorului 1, iar Elena Udrea trebuia să susţină o “contestaţie la executare”.
În 28 septembrie 2004, Elena Udrea primea din partea RAAPPS contractul de asistenţă juridică nr. 391.403, de data aceasta în valoare de 50 milioane lei, pentru “reprezentarea în instanţă în dosarul de fond şi în cele de atac, în dosar nr. 15342/2004”. Dosarul se afla pe rolul Judecătoriei Sectorului 1.
În fine, tot în 28 septembrie 2004, Elena Udrea primea din partea RAAPPS contractul de asistenţă juridică nr. 391.405, în valoare de 250 milioane lei, pentru “reprezentarea, formularea de cereri, invocarea excepţiilor în dosarul nr. 1626/2004”. Dosarul se afla pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, Secţia a VI-a comercială.
Toate cele 4 contracte sînt semnate de Elena Udrea în calitate de avocat şi de Mihail Stănculescu, directorul general de la acea dată al RAAPPS, în calitate de client. Toate contractele au fost plătite de RAAPPS prin facturi emise în aceeaşi zi, 9 decembrie 2004, cu 3 zile înainte de turul doi al alegerilor prezidenţiale.
Aşadar, în ciuda declaraţiilor sale mincinoase, Elena Udrea a făcut afaceri cu statul în perioada guvernării PSD. Mai mult decît atît, afacerile au fost girate de Eugen Bejinariu, prietenul cuplului Udrea – Cocoş şi reprezentantul de seamă al „mafiei personale a lui Adrian Năstase”.
Grupul de Investigaţii Politice solicită public RAAPPS să răspundă la următoarele întrebări:
– Elena Udrea a primit contractele de la RAAPPS din 2004 în urma unor licitaţii?
– Care au fost motivele pentru care RAAPPS a apelat la un avocat cu puţină experienţă ca Elena Udrea?
– Pe ce criterii au fost stabilite onorariile primite de Elena Udrea de la RAAPPS?
– La începutul lunii februarie 2005, la 4 luni după ce primise contractele de la RAAPPS, activitatea de avocat a Elenei Udrea a încetat, aceasta fiind numită de preşedintele Băsescu consilier de stat, şefa Cancelariei prezidenţiale. Cu siguranţă, dosarele pentru care Elena Udrea luase bani de la RAAPPS nu se încheiaseră cu sentinţe definitive pînă în februarie 2005. Prin contractul de 400 de milioane lei încheiat în 21.09.2004, de pildă, Elena Udrea se angajase să reprezinte RAAPPS în instanţele de fond, de apel şi de recurs, ceea ce reprezintă o activitate de multe luni, dacă nu chiar ani de zile. Cîţi bani a restituit Elena Udrea RAAPPS-ului, ţinînd cont de faptul că în februarie 2005 a devenit incompatibilă cu exercitarea profesiei de avocat?
– RAAPPS are un Departament juridic din care fac parte zeci de persoane plătite din bani publici să reprezinte în instanţă instituţia. De ce a apelat RAAPPS la Cabinetul Individual de Avocatură „Udrea Elena Gabriela”, în loc să fie reprezentată de unul dintre juriştii angajaţi ai Regiei?
Documentele care au stat la baza acestei investigații:
1. Contractul de asistenţă juridică nr. 391.401, în valoare de 400 milioane lei, pentru “reprezentarea în instanţa de fond şi în instanţele de apel şi recurs, formularea de cereri, contestaţii în dosarul nr. 1371/2003”.
2. Contractul de asistenţă juridică nr. 391.402, în valoare de 10 milioane lei, pentru “reprezentare în instanţă în dosarul nr. 15161/2004”.
3. Contractul de asistenţă juridică nr. 391.403, în valoare de 50 milioane lei, pentru “reprezentarea în instanţă în dosarul de fond şi în cele de atac, în dosar nr. 15342/2004”.
4. Contractul de asistenţă juridică nr. 391.405, în valoare de 250 milioane lei, pentru “reprezentarea, formularea de cereri, invocarea excepţiilor în dosarul nr. 1626/2004”