În perioada 14 – 16 august 2009 a avut loc la Constanţa un tîrg de armament (International Naval Defense Exhibition) organizat de General Defense Corp în colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Economiei. Evenimentul central al tîrgului a fost lansarea platformei militare Grifon. Acesta este o platformă mobilă de intervenţie care colectează informaţii cu privire la activităţile şi poziţiile inamicului. Platforma Grifon este rezultatul unui parteneriat public privat între Ministerul Economiei (prin Direcţia Generală pentru Industria de Apărare şi Probleme Speciale) şi mai multe firme private. Conceptul platformei Grifon aparţine firmei Global Private Security Solutions (GPSS) SRL. GPSS este deţinută în întregime şi condusă de Romeo Oiţă.
Directorul proiectului Grifon este generalul în rezervă Ion Eftimie Sandu, fostul şef al Departamentului pentru Armamente din cadrul MApN.
Reprezentantul statului în acest parteneriat public privat este Aurel Cazacu, directorul general al Direcţia Generală pentru Industria de Apărare şi Probleme Speciale din cadrul Ministerului Economiei. Aurel Cazacu este preşedintele Consiliului de Administraţie al Romarm, IAR Ghimbav şi Avioane Craiova.
Preşedintele expoziţiei de tehnică militară la care a fost lansat proiectul Grifon este Grigore Cristian Geamănu, directorul de operaţiuni în România al firmei de armament General Defense Corp.
În iulie 2009, Romeo Oiţă, Grigore Cristian Geamănu şi Ion Eftimie Sandu au înfiinţat o firmă de consultanţă: Defense, Security and Intelligence Co – DESINTCO SRL. Cei trei producători şi comercianţi de armament s-au asociat în firma Desintco cu două persoane: un director al unei fabrici de carne de pui de găină din Constanţa, Mircea Băsescu şi o tînără de 20 de ani din Bucureşti, Maria Cristina Cazacu. Mircea Băsescu este fratele preşedintelui Traian Băsescu, şeful CSAT, instituţia care decide politica de înzestrare a Armatei. Maria Cristina Cazacu este lui Aurel Cazacu, directorul Direcţia Generală pentru Industria de Apărare şi Probleme Speciale din cadrul Ministerului Economiei, şeful Romarm şi reprezentantul statului în afacerea Grifon.
Conform datelor de la Registrul Comerţului, Mircea Băsescu este administrator şi acţionar al firmei. Firma a fost creată în luna februarie 2009 şi are drept obiect de activitate principal consultanţa pentru afaceri şi management. În afară de Mircea Băsescu, care deţine 30% din acţiunile DESINTCO, din firmă mai fac parte Romeo Oiţă, cu 30%, Grigore Cristian Geamănu, cu 30%, Ion-Eftimie Sandu cu 5% şi Maria-Cristina Cazacu, tot cu 5%.
Toţi asociaţii lui Mircea Băsescu din firma DESINTCO se ocupă direct sau sunt legaţi de producerea şi comercializarea echipamentelor militare.
Grigore Cristian Geamănu este vicepreşedinte executiv şi reprezentantul pentru Europa de Est al firmei americane de echipamente militare General Defense Corp (GDC). Grigore Cristian Geamănu lucrează pentru General Defense Corp din 2005. Conform fişei postului descrisă pe site-ul firmei GDC, rolul său este acela de a întreţine relaţii de afaceri cu MApN şi cu infrastructura militară din România. De asemenea, a fost consultant pe probleme de infrastructură militară şi cercetare militară al MApN.
Grigore Cristian Geamănu este şi preşedintele Naval Defense Exhibition (NDE 2009), o expoziţie internaţională de echipamente militare care s-a desfăşurat zilele trecute la Constanţa.
Ion-Eftimie Sandu este general-maior de flotilă aeriană (r.) şi a fost şeful Departamentului pentru Armamente din cadrul Ministerului Apărării Naţionale pînă în martie 2009, dată la care s-a pensionat.
În prezent, Ion Eftimie Sandu este directorul proiectului Grifon Intelligence Concept. Proiectul Grifon este un parteneriat public-privat realizat între mai multe firme din industria de apărare privată şi Direcţia Generală pentru Industria de Apărare şi Probleme Speciale din cadrul Ministerul Economiei.
Sistemul Grifon este dezvoltat de firma Global Private Security Solutions SRL (GPSS). Administratorul şi unicul acţionar (de verificat) al GPSS SRL este Romeo Oiţă.
Romeo Oiţă este CEO al NDE 2009.
Direcţia Generală pentru Industria de Apărare şi Probleme Speciale este condusă de Aurel Cazacu care este, de asemenea, şeful Romarm, Romaero şi IAR Ghimbav.
Aurel Cazacu este tatăl Mariei Cristina Cazacu, acţionară cu 5% în firma DESINTCO.
Principalii organizatori ai NDE 2009 sînt firmele Global Private Security Solutions SRL (deţinută de Romeo Oiţă) şi General Defense Corp (reprezentată – prea slab – de Grigore Geamănu).
Firmele organizatoare beneficiază de sprijinul şi participarea Departamentului pentru armamente din cadrul MApN (condus pînă în martie 2009 de Ion Eftimie Sandu), Direcţiei Generală pentru Industria de Apărare şi Probleme Speciale din cadrul Ministerul Economiei (condus de Aurel Cazacu, tatăl Cristinei Maria Cazacu), Ministerul Economiei Statul major al Forţelor Navale, şi Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa.