În spatele asocierii Elenei Udrea cu NIRO se află o reţea de foşti şefi de servicii secrete, securişti şi miliţieni.
Din grupul de interese Elena Udrea – Nicolae Dumitru, zis Niro, fac parte foştii şefi ai serviciului secret al Ministerului de Interne (UM 0215, devenită ulterior UM 0962), fostul purtător de cuvînt al PNA, foşti ofiţeri de Securitate şi de Miliţie.
În iunie 2006, Elena Udrea şi Dorin Cocoş au înfiinţat firma NEW GLOBAL INVESTMENTS SRL în care deţineau fiecare cîte 25% din acţiuni. Partenerul soţilor Cocoş în NEW GLOBAL INVESTMENTS SRL era o altă firmă, NIRO ’95 IMPEX SA, care deţinea restul de 50% din acţiuni. Proprietarul NIRO ’95 IMPEX SA este Nicolae Dumitru, zis Niro, fostul asociat al lui Nicu Gheară. NEW GLOBAL INVESTMENTS SRL a funcţionat timp de cîteva luni.
În data de 20 noiembrie 2006, Grupul de Investigaţii Politice a publicat documentele care demonstrează că Elena Udrea s-a asociat cu Nicolae Dumitru, finul şi protejatul clanului Cămătaru. În aceeaşi zi, fosta consilieră a preşedintelui Băsescu a declarat public că a „decis acţionarea în judecată a lui Mugur Ciuvică în urma afirmaţiilor calomnioase la adresa mea”.
Elena Udrea a minţit.
În realitate, nu am fost dat în judecată nici de ea şi nici de Nicolae Dumitru. Ameninţările Elenei Udrea au fost puse în practică de colegii ei de la NIRO, foşti securişti şi miliţieni, ceea ce demonstrează legătura extrem de strînsă dintre Elena Udrea şi acest grup de firme. Între alţii, au depus plîngere împotriva mea, solicitîndu-mi daune de 1 milion de dolari, fostul purtător de cuvînt al PNA, Ion Badea, fostul şef al Sectorului Crimă Organizată din serviciul secret al UM 0962, Octavian Cornăţeanu şi foştii securişti Ilie Suba şi Mihai Neacşu.
Grupul de Investigaţii Politice publică astăzi documente care demonstrează că grupul de firme NIRO, cu care s-a asociat Elena Udrea, este condus în realitate de foşti şefi din Securitate, Miliţie şi servicii secrete, în frunte cu Dan Gheorghe, fostul şef al UM 0215.
Dan Gheorghe a devenit, în 2005, directorul general al SC NIRO ’95 IMPEX SA. Dan Gheorghe este fostul şef al serviciului secret al Ministerului de Interne (UM 0215). Dan Gheorghe a absolvit Şcoala de ofiţeri a Ministerului de Interne în 1969, fiind imediat încadrat în Securitate, în UM 0800 Bucureşti. A fost ofiţer la Securitatea Municipiului Bucureşti, unde a răspuns de Întreprinderea de Transport Internaţional, apoi de sectorul “studenţi”. În 1988, a fost mutat în cadrul structurii informative a Unităţii Speciale de Luptă Antiteroristă (USLA), cu gradul de maior. În martie 1990, a fost numit comandant al Brigăzii Antiteroriste din SRI, fiind avansat la gradul de colonel. În 1992, a trecut la SIE fiind avansat la gradul de general de brigadă de Ion Iliescu. În toamna lui 1993, Dan Gheorghe a fost numit şeful UM 0215, serviciul secret al Ministerului de Interne, funcţie pe care a deţinut-o pînă în martie 1997. În perioada în care a fost condusă de Dan Gheorghe, UM 0215 a fost implicată în mari scandaluri de corupţie (afacerea Jimbolia, devalizarea Bancorex etc.). De altfel, Dan Gheorghe a fost unul dintre beneficiarii creditelor preferenţiale de la Bancorex. Trecut în rezervă după 1997, Dan Gheorghe a fost reactivat în SRI în martie 2001. La sfîrşitul anului 2001, Dan Gheorghe a fost numit în fruntea Departamentului de Securitate al Aeroportului Otopeni. În 2003, a fost promovat director adjunct al serviciului secret al Ministerului Justiţiei – Serviciul Independent de Protecţie şi Anticorupţie (SIPA). A fost înlăturat din funcţie în martie 2005, devenind imediat directorul general al SC NIRO ’95 IMPEX SA.
Octavian Cornăţeanu este directorul administrativ al SC NIRO ’95 IMPEX SA. Octavian Cornăţeanu este fostul şef al Sectorului Crimă Organizată din serviciul secret al Ministerului de Interne (UM 0962, fosta UM 0215). Octavian Cornăţeanu a absolvit Şcoala Militară de ofiţeri de Miliţie în 1974. Pînă în decembrie 1989, Octavian Cornăţeanu a fost adjunctul şefului serviciului Judiciar al Miliţiei Sectorului 3 Bucureşti, şef Birou Judiciar la secţiile de Miliţie 10, 11 şi 12 din Bucureşti, devenind şeful Serviciului Judiciar al Miliţiei Capitalei. După decembrie 1989, a ajuns şeful Serviciului Poliţiei Criminale din Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, iar apoi şeful Sectorului Crimă Organizată din UM 0962. Ca şi Dan Gheorghe, Octavian Cornăţeanu a fost unul dintre beneficiarii creditelor preferenţiale de la Bancorex. Cornăţeanu a intrat în grupul de firme NIRO în 2001 în calitate de director general al SC OVERLAND GUARD SRL, firma de protecţie şi pază a lui Niro.
Mugur Preda a înfiinţat, împreună cu Nicolae Dumitru, SC NIRO Distribution Group SA. Înainte de 1989 Mugur Preda a fost ofiţer de securitate. După decembrie 1989, Mugur Preda a devenit şeful serviciului secret al Ministerului de Interne (UM 0215) Prahova.
Ion Badea este purtătorul de cuvînt al grupului NIRO şi directorul departamentului de imagine al SC NIRO ’95 IMPEX SA. Ion Badea este fostul purtător de cuvînt al Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA). Ion Badea a absolvit Şcoala Militară de ofiţeri de Miliţie în 1980 şi a fost ofiţer de Miliţie şi Poliţie pînă în 2000, cînd a fost numit consilier pentru relaţia cu Parlamentul şi Presa al lui Petru Lificiu, ministrul PSD-ist al Apelor şi Protecţiei Mediului. Între 2002 şi 2003, Ion Badea a fost şeful Biroului de presă al Inspectoratului General al Poliţiei (IGP). În 1 decembrie 2003, a fost numit purtător de cuvînt şi ofiţer pentru relaţia cu presa la PNA. În aprilie 2005, a fost trecut în rezervă, devenind purtătorul de cuvînt al NIRO.
Ilie Suba este directorul general al SC DRAGONUL ROŞU SA, firmă din cadrul grupului NIRO. Absolvent al Facultăţii de Litere din Cluj în 1972, Ilie Suba a fost angajat imediat ca ofiţer de Securitate. Pînă în decembrie 1989, a fost ofiţer al Securităţii Municipiului Bucureşti, profilat pe problemele tineretului şi studenţilor. Între octombrie 1991 şi februarie 1992, a fost expert la comisia senatorială pentru cercetarea evenimentelor din decembrie 1989 condusă de Sergiu Nicolaescu. Din februarie 1992 pînă în decembrie 1993, a fost comandantul UM 0156 – Direcţia Antiteroristă din SRI. Între ianuarie şi martie 1994, Ilie Suba a fost expert guvernamental pe probleme de siguranţă naţională în guvernul Văcăroiu. Din martie 1994 pînă în noiembrie 2000, a fost directorul administrativ şi de resurse umane al World Trade Center Bucureşti. Din noiembrie 2001 pînă în octombrie 2002 a fost director de departament al Companiei Naţionale Aeroportul Internaţional Bucureşti Otopeni SA, devenind ulterior director general adjunct al aceleiaşi instituţii. A intrat în grupul NIRO în noiembrie 2003, ocupîndu-se în prezent, în calitate de director general al SC DRAGONUL ROŞU SA, de construcţia cartierului chinezesc de la marginea Bucureştiului.
Mihai Neacşu este director de investiţii în cadrul NIRO ’95 IMPEX SA. Mihai Neacşu a lucrat în Securitate timp de 34 de ani, între 1965 şi 1989, şi a rămas în SRI pînă în 1996. Între 1996 şi 2000, Mihai Neacşu a lucrat la Regia Autonomă RASIROM din subordinea Serviciului Român de Informaţii. Între 2001 şi 2003, Mihai Neacşu a fost directorul general al ASTRA Asigurări.
SC NIRO 95 IMPEX SA, societatea cu care s-a asociat Elena Udrea, este firma-mamă, în jurul căreia s-a dezvoltat Grupul de firme NIRO. Directorul general al NIRO 95 IMPEX SA este Dan Gheorghe, fostul şef al UM 0215. Directorul administrativ al NIRO 95 IMPEX SA este Octavian Cornăţeanu fostul şef al Sectorului Crimă Organizată al UM 0215. Directorul departamentului de imagine al NIRO ’95 IMPEX SA este Ion Badea, fostul purtător de cuvînt al Parchetului Naţional Anticorupţie şi al Inspectoratului General de Poliţie. Directorul de investiţii al NIRO ’95 IMPEX SA este Mihai Neacşu, om cu o carieră de peste 40 de ani în Securitate şi SRI.
Cu o asemenea conducere executivă, grupul NIRO este fie o afacere sub acoperire a serviciului secret al Ministerului de Interne şi a SRI, fie o afacere aflată sub protecţia celor două servicii secrete.
Elena Udrea reprezintă veriga de legătură între grupul de interese al serviciilor secrete şi grupul de interese de la Cotroceni.
GIP publică:
1. CV-urile şi cărţile de muncă depuse la instanţă de Octavian Cornăţeanu, Ion Badea, Ilie Suba şi Mihai Neacşu
2. Cărţi de muncă ale angajaţilor NIRO 95 IMPEX SA semnate, în calitate de director general, de Dan Gheorghe
3. Datele de la Registrul Comerţului referitoare la NEW GLOBAL INVESTMENTS SRL, NIRO 95 IMPEX SA şi NIRO DISTRIBUTION GROUP SA.