Grupul de Investigatii Politice (GIP) publica inregistrarile audio ale unor declaratii facute de Traian Basescu in iunie 1999, intr-o situatie similara celei din cazul Patriciu: anchetarea timp de mai multe ore si arestarea prefectului PD de Brasov, Ioan Nicolae Opris.
Declaratiile lui Traian Basescu, facute in iunie 1999, demonstreaza ca in momentul in care un apropiat al sau a fost arestat pentru coruptie, reactiile actualului presedinte, la acea vreme ministru al Transporturilor si vicepresedinte PD, au fost mult mai grave decit cele ale lui Calin Popescu Tariceanu in cazul Patriciu. Traian Basescu declara ca este “de necrezut ca, fie Politia, fie Parchetul sa nu-si informeze ministrul de resort: Domnul ministru, arestam prefectul!”. Actualul presedinte se declara, in mai multe rinduri, “ingrozit” ca “nimeni din actuala putere” nu a stiut ca prefectul PD va fi arestat, ca “nimeni nu mai controleaza ce se intimpla in tara asta” si ca prefectul a fost arestat “fara stirea celor care, teoretic, ar trebui sa controleze pirghiile”. Traian Basescu spunea ca pedistii ar fi trebuit sa fie “avertizati ca va fi arestat prefectul”, cu atit mai mult cu cit este vorba despre “un prefect al PD-ului, care, ma rog, e si la guvernare”. Traian Basescu considera drept o “premisa elementara” faptul “ca nimeni nu-si putea permite, Politia, I.G.P.-ul nu-si puteau permite asa ceva, fara sa-l informeze pe ministrul de interne, pe ministrul Justitiei”.
In 22 iunie 1999, dupa mai multe ore de ancheta, procurorii Sectiei Anticoruptie, Urmarire Penala si Criminalistica, din cadrul Parchetului de pe linga Curtea Suprema de Justitie, au dispus arestarea pentru 30 de zile a prefectului PD de Brasov, Ioan Nicolae Opris. Prefectul PD a fost arestat sub acuzatia de abuz in serviciu, fals intelectual si instigare la fals intelectual.
Pe scurt, Ioan Nicolae Opris era acuzat pentru faptul ca, in calitate de reprezentant al FPS in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) a Fabricii de Zahar Bod, a emis doua procuri prin care l-a imputernicit pe directorul intreprinderii sa ipotecheze Sectia Cicoarea a Fabricii la Banca Internationala a Religiilor si la Bancorex. Sectia a fost ipotecata in iulie 1998 pentru ca 4 firme private, SC Duplex ’91 SRL, SC Edicart SRL, SC Comprod SRL si SC Euro Metal Production SRL, sa obtina imprumuturi bancare de 8,4 miliarde lei, aproximativ 1 milion de dolari la acea data. Cele 4 firme apartineau controversatului om de afaceri Petrica Hogea, finul lui Vasile Bran, la acea vreme deputat PD si al lui Victor Babiuc, la acea vreme ministrul PD al Apararii. Banii nu au mai fost returnati bancilor, Fabrica de Zahar pierzind Sectia Cicoarea.
In calitate de prefect, Ioan Nicolae Opris nu ar fi avut voie nici macar sa faca parte din AGA Fabricii de Zahar, societate care avea la acea data capital majoritar de stat. Pentru a obtine aceasta functie, in cererea adresata FPS pentru a reprezenta institutia in AGA si in CV-ul anexat, prefectul Opris s-a declarat un simplu “inspector la Prefectura Brasov”.
Desi, in urma scandalului, Ioan Nicolae Opris a fost exclus din PD si schimbat din functia de prefect, Traian Basescu si alti lideri ai partidului au intervenit in favoarea lui. Urmare a presiunilor politice venite din partea PD, Ministerul de Interne a dat publicitatii, in 26 iunie 1999, un comunicat referitor la arestarea fostului prefect. Potrivit Ministerului, “nu au existat nici un fel de “influente” pina la emiterea mandatului de arestare. Dupa emiterea acestuia insa, da!”.
Fostul prefect de Brasov a fost eliberat, dupa 7 zile de arest, in 29 iunie 1999. In mai 2001, Ioan Nicolae Opris a fost condamnat de Tribunalul Galati la 2 ani de inchisoare, cu suspendare, pentru fals material, fals intelectual, uz de fals si abuz in serviciu contra intereselor publice. In aprilie 2002, Curtea de Apel Galati a desfiintat sentinta Tribunalului, pe baza faptului ca APAPS, prin semnatura lui Ovidiu Musetescu, si-a retras pretentiile pentru recuperarea daunelor suferite de stat. Dosarul a fost retrimis Tribunalului Galati pentru rejudecare.
Citam din capitolul “O altfel de Justitie – Coruptia: peste bord!” din Oferta Prezidentiala a candidatului Traian Basescu: “Basescu Presedinte o spune de pe acum: “Toti cei care au transformat Justitia intr-o unealta in lupta politica sau o cirpa de sters mizeriile pe care le fac ei in goana dupa bani si dupa putere sint aruncati peste bord fara drept de apel! Basescu Presedinte garanteaza independenta Justitiei si neutralitatea acesteia in raport cu politicul”.
In 13 decembrie 2004, in primul discurs tinut dupa ce a fost ales presedinte, Traian Basescu spunea: “Nu este permis amestecul politicului in Justitie, Politie, Parchet”.
In 3 iulie 2005, presedintele Traian Basescu le spunea magistratilor prezenti la ceremonia organizata cu prilejul Zilei Justitiei ca “nici un politician nu-si mai permite sa sune la vreun sef de instanta, la vreun sef de Parchet, indiferent pe ce nivel al ierarhiei”. Traian Basescu le “garanta” magistratilor “ca nici unul dintre dumneavoastra nu o sa auziti vreodata la capatul firului: “Presedintele României la telefon!”.
Traian Basescu a criticat in mai multe rinduri modul in care liberalii au reactionat la retinerea lui Dinu Patriciu. In 30 mai 2005, imediat dupa retinerea lui Dinu Patriciu, un comunicat al Administratiei Prezidentiale atragea atentia ca “Daca atunci cind organele statului vor incerca sa se atinga de coruptie si impotriva lor se vor ridica partide, comunitati de afaceri, mijloace media, zadarnicind si intimidind actiunile legale ale statului, cu certitudine integrarea in UE va ramine doar un deziderat si nu o realitate.” In 22 iunie 2005, referindu-se la declaratiile facute de liberali in sprijinul lui Patriciu, Traian Basescu spunea: “Nu este permis nici unui om politic sa intervina, creind presiune publica asupra structurilor justitiei, fie ca vorbim de Parchet, fie ca vorbim de instante sau chiar de cei care ancheteaza, de politisti”.
In fine, in 2 noiembrie 2005, presedintele Traian Basescu a considerat drept “un conflict intre puterea executiva si cea judecatoreasca” faptul ca premierul l-a sunat pe procurorul general in legatura cu cazul Patriciu. Potrivit lui Traian Basescu, “simplul fapt ca s-a dat un telefon este incorect”.
Atunci insa cind un apropiat al sau a fost retinut pentru fapte de coruptie, acelasi Traian Basescu se declara “ingrozit” de faptul ca puterea politica, din care facea parte, nu controleaza justitia. Iata ce declara actualul presedinte al României, in iunie 1999, dupa arestarea prefectului PD de Brasov Ioan Nicolae Opris:
“Si nu puteam sa mergem pe logica arestarii unui prefect, fara ca nici unul din noi sa nu stie nimic, in timp ce nici un ministru de resort nu stie nimic. Nu puteam sa mergem pe alta logica, decit ca comanda politica s-a dat din alta parte. Din pacate, din pacate. Nu stim, bine, rau, dar avem obligatia sa incercam sa ne aparam, dupa parerea mea, fata de ce se intimpla. Puteam sa fim avertizati ca va fi arestat prefectul, ni-l schimbam din vreme, puteam sa stim de ce”.
“Atunci inseamna ca se-ntimpla altceva extrem de grav. Deci, ministrul de Interne nu stie, primul ministru nu stie. Aici s-a facut o demonstratie. Noi n-am crezut, si nu putem, ne e greu sa credem ca nimeni nu mai controleaza ce se intimpla in tara asta. Dar stiti ce m-ar ingrozi, sub cuvint de onoare? Daca, intr-adevar, nimeni din actuala putere n-a stiut”.
“Venim in partea cealalta si spunem: S-a dat o lovitura, care in mod cert PD-ul o pune in spatele celor care au pirghiile astea si e data fara stirea celor care, teoretic, ar trebui sa controleze pirghiile”.
“Deci, mie mi-a spus Dudu, zice, bai Traiane, iti dau cuvintul meu de onoare ca n-am stiut nimic. Si atunci am spus, zic, domnule, cine dracu’ putea sa le tina spatele pentru asa o nemernicie, sa arestezi un prefect, care nu fuge din tara pentru o chestie de asta? Deci, il lasi pe PDSR-istul ala cu 300 de miliarde, cu Mona de Freitas, il lasi liber, iar pe un prefect al PD-ului, care, ma rog, e si la guvernare si colegial, ni s-a parut strigator la cer sa nu ne dea cineva un semnal: Ba, vedeti ca-l arestam! Deci mi s-a parut de necrezut ca, fie Politia, fie Parchetul sa nu-si informeze ministrul de resort. Domnule ministru, arestam prefectul!”
“Daca stam atit de prost, incit arestarea unui prefect nu e informata, nu se da informatii nici ministrului, nici nimanui, inseamna ca-i groaznic”.
Fisier audio 5
“Nu avem nici o dovada, dar am plecat de la premisa elementara ca nimeni nu-si putea permite, Politia, I.G.P.-ul nu-si puteau permite asa ceva, fara sa-l informeze pe ministrul de interne, pe ministrul justitiei”.
“Sub cuvint de onoare va spun, Roman l-a sunat de 3 ori pe Radu Vasile, zice, domnule, spune-mi, te rog, daca ai stiut. Primul ministru nu stie. Si sun la Vlad Rosca. Zice, domnule, nici nu ne da prin cap, zice, habar n-am avut. Vlad Rosca fiind seful lor, nu? Pe administratie locala. Sun la Dudu Ionescu, sun la Stoica. Mai mult decit atit, ieri dimineata, inainte de sedinta de Guvern, am vorbit cu amindoi. Ma, spuneti-ne daca stiati! Sub cuvint de onoare, se jura ca nu stiau. Inseamna ca lucrurile ne-au scapat de sub control”.
“Daca ati vorbi cu Dudu si cu Stoica, se vede pe fata lor ca n-au stiut. Si seriozitatea cu care o spun. Inseamna ca trebuie sa ne ingrozim”
“Deci, in situatia asta ne trezim. Deci, azi ne-a luat un prefect, miine ne ia un ministru, domnule”.