Afacerile cu armament ale lui Mircea Băsescu. Cronologie

4 august 2009
MApN anunta deschiderea oficiala a primei editii a Expozitiei de tehnica Naval Defense Exhibition – Constanta 2009, in portul Constanta.

20 august
In emisiunea BizBazar de la Antena 3, realizatorul anunta ca Mircea Basescu este asociat intr-o firma pentru afaceri cu armament. In cadrul emisiunii, Aurel Cazacu, director in Ministerul Economiei, declara ca “numele lui Mircea Basescu este o garantie in aceasta afacere. Cineva vrea sa ajunga la Cotroceni. OK. Mircea Basescu are ocazia sa il duca acolo!”

21 august
Cotidianul Bursa publica ancheta “Fratele presedintelui Basescu, jucator in industria de armament”, in care dezvaluie ca Mircea Basescu s-a asociat in firma Defense, Security and Intelligence Co – Desintco SRL, alaturi de Cristian Geamanu, Romeo Oita, gen. (r.) Ion-Eftimie Sandu, fostul loctiitor al sefului Departamentului pentru Armamente din MApN, si Maria-Cristina Cazacu, fiica lui Aurel Cazacu, fost sef la Romtehnica si Romarm, si sef al Directiei Productiei de Aparare din Ministerul Economiei, artizanul scandalosei afaceri a fregatelor britanice.

21 august
Aflat in vizita la Botosani, presedintele Basescu a declarat ziaristilor, referitor la scandalul in care s-a implicat fratele sau: “Daca frate-meu se mai baga intr-o firma din asta dubioasa, eu pot sa nu mai candidez. Putea sa-mi spuna si i-as fi spus sa nu o faca. De dusmani te poti apara, dar e extrem de greu sa te aperi de propriul frate!”

21 august
Administratia Prezidentiala da un comunicat de presa in care se precizeaza: “Presedintele Traian Basescu regreta ca un membru al familiei sale este actionar al unei firme cu activitati legate de domeniul militar. Presedintele a primit asigurari ca firma nu a fost implicata in contracte cu produse militare. De asemenea, Presedintele i-a solicitat domnului Mircea Basescu sa renunte imediat la calitatea de actionar in respectiva firma.”

21 august
Aflat la Eforie Sud, presedintele Basescu declara: „Fratele meu a semnat pentru o firma cu aceeasi actionari si este inregistrat intr-o firma care poarta alt nume. Nici el nu mai stie din ce sa iasa, pentru ca firma pentru care a semnat nu este inregistrata la Registrul Comertului si s-au schimbat primele pagini la documentul semnat de el.” Seful statului s-a intalnit cu fratele sau pentru a clarifica in ce conditii a ajuns intr-o astfel de firma.

21 august
Cristian Geamanu, partenerul lui Mircea Basescu in Desintco, il contrazice pe presedintele Romaniei, la Realitatea TV: “Mircea Basescu a stiut ce semneaza cand a devenit asociat in societate, firma are acelasi domeniu de activitate, acelasi statut si acelasi act constitutiv, doar denumirea fiind schimbata. S-a schimbat numai denumirea, nu s-a schimbat nici o pagina, nici doua, nici trei, nici patru, cum a precizat domnul presedinte Traian Basescu.”

21 august
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, ordona o ancheta asupra lui Aurel Cazacu, partener, prin fiica sa, al lui Mircea Basescu in firma Desintco.

22 august
Aurel Cazacu isi da demisia din functia de director al Directiei Productiei de Aparare din Ministerul Economiei.

24 august
Printr-un comunicat de presa, Directia Generala de Informatii a Apararii din MApN spune ca “nu detine date despre infiintarea firmei Desintco, intrucat agentul economic nu si-a exprimat interesul de a intra in raporturi comerciale sau de alta natura cu Ministerul Apararii Nationale.”

24 august, ora 14
Sorin Rosca Stanescu publica pe blogul sau o ancheta despre fratele presedintelui Romaniei, Mircea Basescu, care ar fi implicat intr-o operatiune de trafic international cu armament.

24 august, ora 17
Purtatorul de cuvant al presedintelui Romaniei, Valeriu Turcan, a reactionat in urma publicarii anchetei lui SRS, spunand ca “este inacceptabil ca batalia politica sa se poarte cu mijloace precum intoxicarea sau minciuna”.

24 august, ora 2
Mircea Basescu a negat orice fel de implicare a sa in presupuse operatiuni de contrabanda cu munitie.

24 august
Directorul Oxo Network Corporation, Cornel Purcarea, intr-o declaratie publica a precizat ca explozibilul expirat care a fost transportat la UM Babeni, in vederea distrugerii, nu a mai parasit unitatea respectiva, precizand ca Mircea Basescu a asigurat utilajele pentru descarcare la locul depozitarii containerelor.

25 august
Ion Marculescu, directorul Uzinei Mecanice Babeni, a precizat ca la Valcea au ajuns, prin firma “Maxam” din Bulgaria, 105 containere de munitie de iluminare, proiectile explozive, proiectile cumulative, proiectile perforante, grenade, toate de tip NATO, pentru a fi scoase din uz, delaborarea acestora urmand sa se incheie in luna septembrie.

25 august
Iulian Fota, consilierul prezidential pe probleme de securitate, a declarat la Realitatea TV ca “suntem dupa trei-patru zile de campanie bazata pe minciuni si pe manipulare care are ca scop denigrarea presedintelui. Pana nu verific ceea ce s-a spus nu doresc sa comentez absolut nimic despre aceste afirmatii”.

25 august
La solicitarea fratelui sau, Mircea Basescu se retrage din firma Desintco.

25 august
Fiica lui Aurel Cazacu, Maria Cazacu, se retrage si ea din actionariatul firmei Desintco.

25 august
Sorin Roșca Stãnescu publica pe blogul sau un document care arata ca, inca din 21 ianuarie 2009, cinci servicii si institutii ale statului roman au fost informate de catre chestorul de politie Mihai Stoica asupra faptului ca INTERPOL Belgia a solicitat informatii vizand persoane si operatiuni financiare derulate de un partener de afaceri al lui Cornel Purcarea.

25 august
Cornel Purcarea a declarat ca transportul cu explozibili a ajuns in Portul Constanta in 16 februarie, iar patru zile mai tarziu a inceput operatiunea de descarcare si depozitare a celor 106 containere. Acesta este intervalul in care firma lui Mircea Basescu a contribuit cu utilaje la transportarea marfii pana la locurile de depozitare si ulterior la incarcarea acesteia in trailerele speciale, a spus Cornel Purcarea. Intreaga operatiune a durat pana pe 20 martie, cand incarcatura a plecat pentru delaborare catre Uzina Mecanica Babeni.
– Corneliu Purcarea a precizat ca afacerea s-a facut prin intermediul firmei conduse de el, Oxo Network, care a devenit subcontractor pentru firma Maxam din Bulgaria, ce castigase un contract international de delaborare. “Firma bulgareasca este cea care a castigat licitatia. Problema este ca au castigat o cantitate foarte mare de combustibil, aproximativ 4.000 de tone, pe care nu ar fi avut timp sa o delaboreze in timp util, asa ca aveau nevoie de un alt prestator de servicii. Astfel, Oxo a devenit subcontractor pentru firma din Bulgaria”

26 august
Agentia Nationala de Control a Exporturilor anunta ca desfasoara verificari privind operatiunea de delaborare a produselor importate de SC Oxo Network Corporation.

26 august
Mihai Stanisoara, ministrul Apararii Nationale, a remis un comunicat de presa prin care a precizat ca MApN nu are nicio implicare in contractele incheiate de UM Babeni cu alti operatori economici, in vederea delaborarii de munitie.

27 august
Administratia Prezidentiala a transmis presei un comunicat conform careia “presedintele Traian Basescu constata ca, in ultimele zile, unii politicieni si persoane asociate acestora desfasoara o campanie de discreditare sistematica a unor institutii ale statului”. Conform documentului “seful statului va explica la momentul oportun ce se afla in spatele acestor actiuni”.

27 august
Cornel Purcarea transmite presei un comunicat prin care a precizat: Mircea Basescu nu are nicio legatura cu contractul comercial de delaborare a munitiei din Taiwan.

29 august
Mircea Basescu a declarat ca a contactat deja o casa de avocati, din Constanta, pentru a incepe actiuni in instanta impotriva ziaristului Sorin Rosca Stanescu.

1 septembrie
Mircea Basescu a lansat un apel presei, solicitand sa nu mai fie facute niciun fel de conexiuni intre viata privata sau afacerile sale si presedintele Romaniei.

8 septembrie
Evenimentul zilei dezvaluie faptul ca Raluca Basescu, nepoata presedintelui Romaniei, este actionar la firma Ice Age, cea care s-a ocupat de depozitarea containerelor in portul Constanta.

8 septembrie
Mihai Stanisoara, ministrul Apararii, secretarul de stat Aurel Lascu si generalul Gheorghe Savu, seful Directiei Generale de Informatii a Armatei, au fost audiati de comisiile de Aparare din Parlament in legatura cu procesul de delaborare a munitiilor si in legatura cu cantitatile de munitii delaborate. In privinta scandalului de presa despre implicarea fratelui presedintelui Basescu, Stanisoara a afirmat ca, “din punctul meu de vedere, nu exista niciun fel de legatura intre Mircea Basescu si acest import si delaborare de munitii, asa-zisul caz Babeni.”

8 septembrie
La comisiile parlamentare de Aparare au fost audiati sefii DGIPI, SPP si STS. Reprezentantii DGIPI le-au spus parlamentarilor ca nu au stiut despre transportul de munitie al firmei Oxo, fiind informati in legatura cu acesta de catre SRI.

8 septembrie
Costica Canacheu, presedintele Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor, a declarat ca audierile in cazul Babeni vor continua cu reprezentantii IGPR, ai Agentiei Nationale de Control a Exporturilor si ai Jandarmeriei.

8 septembrie
George Maior, directorul SRI, a declarat dupa audierea la Comisia de control asupra activitatii SRI ca nu exista niciun fel de legatura intre transportul de munitie si aspecte legate de terorism.

12 septembrie 
Evenimentul Zilei anunta ca Raluca Basescu, nepoata presedintelui Traian Basescu, s-a retras din functia de actionar al firmei Ice Age SRL – firma care a depozitat cele 105 containere de munitie din Taiwan.

14 septembrie
Agentia Nationala de Control al Exporturilor confirma faptul ca firma Oxo Network a solicitat licenta de import pentru produse militare incadrate in lista ML7, adica produse radioactive.

15 septembrie
Ion Marculescu, directorul UM Babeni, recunoaste ca in momentul in care a semnat contractul cu Cornel Purcarea, acesta nu avea licentele si autorizatiile necesare pentru a aduce munitia taiwaneza in Romania. Marculescu a declarat ziaristilor de la ZIUA ca a semnat contractul cu firma Oxo deoarece a primit unda verde din partea SRI.

15 septembrie
ZIUA anunta ca transportul celor 105 containere pe ruta Constanta-Babeni si retur s-a facut ilegal. Autoritatea Rutiera Romana, raspunzand unei solicitari adresate de ziarul ZIUA, a comunicat faptul ca firma Break Bulk Service SRL nu este autorizata sa efectueze transporturi rutiere, deoarece nu detine licenta.

15 septembrie
Ion Marculescu, directorul UM Babeni, a confirmat pentru ZIUA ca in curtea uzinei mai sunt 30 de containere care fac parte din cele 105 venite de la Constanta, dar nu vrea sa ofere explicatii suplimentare.

15 septembrie
Directorul REMAT Valcea confirma faptul ca aproximativ 22 de tone de deseuri rezultate in urma delaborarii proiectilelor taiwaneze, care contineau uraniu saracit, au fost expediate in Cehia.

15 septembrie
Teodor Melescanu, presedintele Comisiei de Aparare din Senat, a declarat, ieri, ca se impune crearea unei comisii de ancheta pentru cazul Babeni. “Trebuie infiintata o comisie de ancheta, ca sa poata fi audiate si societatile implicate. Prin audieri nu se poate progresa, sunt multe semne de intrebare. Cum a fost posibil ca autorizatia de import sa fie emisa de pe o zi pe alta, cand termenul e de 45 de zile?” El a adaugat ca audierile au scos la iveala faptul ca firma importatoare a subcontractat – in schimbul unui comision – transportul armelor unei societati din Brasov, pentru ca nu avea autorizatie pentru a desfasura o astfel de activitate in Romania. “De ce transportul nu a fost vamuit in portul Constanta, ci in Ramnicu Valcea?”, s-a mai intrebat Melescanu, precizand ca datorita acestor suspiciuni se impune audierea sefului MAI si a ministrului Economiei.

16 septembrie 
Jandarmeria a asigurat, de la inceputul anului, paza si protectia pentru 1700 de transporturi de munitie, armament, explozibili sau substante radioactive si nucleare, a declarat generalul Costica Silion, seful Jandarmeriei, care a precizat ca 18 transporturi au fost facute din Portul Constanta.

1 octombrie
George Scutaru, vicepreședintele Comisie de Apãrare din Camera Deputaților, declarã: „Domnul Mircea Bãsescu a știut încã din luna decembrie că în acele containere exista muniție. Potrivit contractului încheiat la data de 19 decembrie 2008, între compania controlată de dl Cornel Purcărea și societatea în care domnișoara Raluca Bãsescu este acționar, la capitolul obligațiile părților se prevede foarte clar că beneficiarul se obligă să-i ofere prestatorului lista cu artificierii autorizați să manipuleze containerele“.

1 octombrie
Audierile din Comisia de Apărare, pe marginea importului de armament în care a fost vehiculat și numele lui Mircea Băsescu au scos la iveală rapiditatea cu care „Oxo Network Corporation“ a obținut avizele și licențele necesare importului de armament surprinde. Astfel, firma înființată în noiembrie 2008 a depus documentația necesară la Agenția Națională de Control a Exporturilor (ANCEX) pe 9 februarie 2009. Oficiul de Control al Importurilor de Produse Speciale (OCIEPS), din cadrul Ministerului Apărării Naționale, și-a dat avizul în ziua următoare, 10 februarie. Asta pentru ca, pe 11 februarie, ANCEX sã autorizeze „Oxo Network Corporation“, iar pe 12 să-i acorde și licența globală. Până a obține avizele, autorizațiile și licențele necesare, „Oxo Network“ a apelat la o firmă intermediară, care poseda deja documentația, pentru a putea demara importul de armament.Firma în cauză, „Mirsand“ SRL Brașov, a rămas fără autorizație ANCEX în aceeași zi în care „Oxo Network Corporation“ o primea.
– Declarațiile publice ale ofițerului rezervist de contrainformații Purcărea nu coincid nici ele cu datele din acte. Cornel Purcărea a declarat public că fratele președintelui, Mircea Băsescu, i-ar fi fost la îndemână, în zona liberã din Portul Constanța Agigea-Sud, atunci când el căuta societăți comerciale care să descarce și să depoziteze muniția de pe vas. În realitate, contractul de depozitare a containerelor, dintre firma „Oxo“, controlată de Purcărea, și societatea „Ice Age“, deținutã în proporție de 50% de Raluca Băsescu, fiica lui Mircea și nepoata președintelui României, este datat 19 decembrie 2008. Așadar cu mult înainte ca vaporul ce transporta containerele cu armament să ajungă în portul românesc. Contractele încheiate cu celelalte firme, pentru paza și transportul containerelor de armament, sunt datate tot în decembrie 2008, și nu ianuarie sau februarie 2009.

20 ianuarie 2010
Revista Next din Taiwan a relatat în 19 ianuarie că Mircea Băsescu, este suspectat de reambalarea unei cantități de muniție veche taiwaneză, destinată distrugerii în Bulgaria, și de vânzarea acesteia către Angola. Potrivit respectivei publicații, din cele peste 8.000 de tone de grenade, mine și alte tipuri de muniție veche care urmau sã fie distruse, românii au achiziționat 1.884 de tone, înaintea alegerilor prezidențiale de anul trecut. Revista taiwaneză, citată de Mediafax, susține că Mircea Băsescu ar fi ajutat la redirecționarea armelor către grupări din Africa și Orientul Mijlociu acuzate de terorism. Armele ar fi ajuns la mișcarea Hezbollah din Liban și la Frontul Eliberării Enclavei Cabinda din Angola. Informația a ajuns în atenția autorităților taiwaneze, ministrul Apărării din Taiwan anunțând că va declanșa o anchetă judiciară, dacă afirmațiile din presă se vor dovedi reale.